Dafgårds investerar 300 miljoner i fabrik för vegan-chark

PUBLICERAD: 12 april 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Dafgårds anläggning i Källby ska byggas ut med en ny fabrik för helt växtbaserade charkprodukter. Foto: Dafgårds

Dafgårds bygger en ny fabrik i Källby för produktion av helt växtbaserade charkprodukter. Anläggningen kommer att husera två olika produktionslinjer och ha en total yta på över 4 000 kvadratmeter.

Projekteringen är inne i en slutfas och produktionen beräknas starta i början på 2022. Investeringen på närmare 300 miljoner kronor är självfinansierad och görs för att producera ett stort antal växtbaserade charkprodukter, som för korv, skivad smörgåsmat, salami, köttfärs, kyckling och bratwurst, för att fullfölja kontrakt som Dafgårds har ingått med ett flertal kunder över hela världen.

”Vi samarbetar med världens främsta experter inom växtbaserad mat och är väldigt glada att vi ligger i framkant. Källby ligger bra till för framtiden, säger Lena Gunnarsson, utvecklingschef på Dafgårds.

Dafgårds har redan tre produktionslinjer för växtbaserade produkter och trots en hög automatiseringsgrad och den senaste tekniken räknar företaget med att det kommer att krävas många nyanställningar.

”Det har aldrig varit en mer spännande utveckling i Källby, våra satsningar på god klimatsmart mat utmanar en traditionell bransch – vi behöver spetskompetens inom alla områden för att fortsätta driva utvecklingen framåt. Rekrytering kommer att starta till hösten men redan nu har vi många tjänster ute, säger Dafgårds HR-chef Eva Nyberg.

Projektet är en del i Dafgårds långsiktiga plan på en mer klimatneutral produktion. Förutom i en ny fabrik, investerar Dafgårds även kraftigt i den befintliga produktionen. Under de senaste åren har företaget investerat, renoverat och byggt för över 500 miljoner i Källby.

”Vi vågar påstå att vår nya växtbaserade korv och köttfärs kommer att vara godare, hälsosammare och mer lättlagad än alternativen tillverkade av kött. Framtiden är redan här och de första produkterna levereras redan i stor skala över Europa och världen, säger vVD Magnus Dafgård.

”Om fem år kommer ingen fundera på om korven på mackan är gjord av gris eller bönor. Och då blir frågan, vad vill du egentligen helst ha?”

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Lantmännen först med storskalig fossilfri livsmedelsproduktion

Lantmännen blir först i världen att i år genomföra en fossilfri produktion av livsmedel i stor skala.
Drönarbild över öppna landskap

Han går från Oatly till The Green Dairy

Johan Girdo, operativ chef för Oatly i Europa, Mellanöstern och Afrika, har utsetts till ny vd i The Green Dairy.
Johan_Girdo_0001

Så ska arbetet mot livsmedelsfusk stärkas

Regeringens utredning för att stärka arbetet mot livsmedelsfusk föreslår att en "Fuskenhet" inrättas på Livsmedelsverket .
av4r5856-scaled

Konsumenterna över lag nöjda med svenska matbutiker

Svenska konsumenter är generellt ganska nöjda med sina matbutiker, trots stigande priser.
Woman checking the grocery receipt