AAK investerar i alternativa kött- och mejeriprodukter

PUBLICERAD: 17 mars 2021
UPPDATERAD: 21 februari

”Med investeringen närmar sig AAK nystartade och framväxande företag som är aktiva inom ett av våra viktigaste tillväxtsegment”, säger Johan Westman, AAK:s koncernchef och VD.

AAK inleder samarbete med Big Idea Ventures (BIV) för att påskynda utvecklingen av ingredienser till alternativa kött- och mejeriprodukter.

AAK har valt att investera i den nischade fonden New Protein Fund I, som fokuserar på nystartade företag inom växt- och cellbaserat kött, skaldjur och mejeriprodukter samt ingredienser och teknologi som understödjer tillväxten av dessa kategorier.

”Genom att kombinera kapital och partnerskap siktar New Protein Fund I på att bygga upp framtida globala företag som arbetar med växt- och cellbaserade produkter och alternativa proteiner”, säger Johan Westman, AAK:s koncernchef och VD.

”Med investeringen närmar sig AAK nystartade och framväxande företag som är aktiva inom ett av våra viktigaste tillväxtsegment. Det ger oss också möjlighet att samarbeta med andra partner och investerare i fonden, inklusive några av världens ledande företag inom livsmedelsbranschen.”

AAK kommer att tillhandahålla expertis inom oljor och fetter – ingredienser som är viktiga för produktionen av växt- och cellbaserade livsmedel.

Partnerskapet med BIV kommer att ge AAK ytterligare en plattform för att understödja de snabbt växande segmenten för alternativa kött- och mejeriprodukter. I slutet av förra året anslöt sig AAK till innovationsplattformen MISTA i San Francisco, USA. Därtill har bolaget nyligen kommunicerat att man bygger ett globalt innovationscenter för växtbaserade livsmedel i Nederländerna, vilket förväntas vara i drift senare i år.

”De långsiktiga trenderna för alternativa kött- och mejeriprodukter är mycket starka och drivs av ett ökat fokus på hälsa och välbefinnande och många konsumenters engagemang i hållbarhets- och klimatfrågor. Genom att investera i BIV:s fond fortsätter vi att stärka vårt engagemang för framtidens livsmedelsinnovation”, säger Niall Sands, President Plant-based Foods på AAK.

 

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado