AAK investerar i alternativa kött- och mejeriprodukter

PUBLICERAD: 17 mars 2021
UPPDATERAD: 21 februari

”Med investeringen närmar sig AAK nystartade och framväxande företag som är aktiva inom ett av våra viktigaste tillväxtsegment”, säger Johan Westman, AAK:s koncernchef och VD.

AAK inleder samarbete med Big Idea Ventures (BIV) för att påskynda utvecklingen av ingredienser till alternativa kött- och mejeriprodukter.

AAK har valt att investera i den nischade fonden New Protein Fund I, som fokuserar på nystartade företag inom växt- och cellbaserat kött, skaldjur och mejeriprodukter samt ingredienser och teknologi som understödjer tillväxten av dessa kategorier.

”Genom att kombinera kapital och partnerskap siktar New Protein Fund I på att bygga upp framtida globala företag som arbetar med växt- och cellbaserade produkter och alternativa proteiner”, säger Johan Westman, AAK:s koncernchef och VD.

”Med investeringen närmar sig AAK nystartade och framväxande företag som är aktiva inom ett av våra viktigaste tillväxtsegment. Det ger oss också möjlighet att samarbeta med andra partner och investerare i fonden, inklusive några av världens ledande företag inom livsmedelsbranschen.”

AAK kommer att tillhandahålla expertis inom oljor och fetter – ingredienser som är viktiga för produktionen av växt- och cellbaserade livsmedel.

Partnerskapet med BIV kommer att ge AAK ytterligare en plattform för att understödja de snabbt växande segmenten för alternativa kött- och mejeriprodukter. I slutet av förra året anslöt sig AAK till innovationsplattformen MISTA i San Francisco, USA. Därtill har bolaget nyligen kommunicerat att man bygger ett globalt innovationscenter för växtbaserade livsmedel i Nederländerna, vilket förväntas vara i drift senare i år.

”De långsiktiga trenderna för alternativa kött- och mejeriprodukter är mycket starka och drivs av ett ökat fokus på hälsa och välbefinnande och många konsumenters engagemang i hållbarhets- och klimatfrågor. Genom att investera i BIV:s fond fortsätter vi att stärka vårt engagemang för framtidens livsmedelsinnovation”, säger Niall Sands, President Plant-based Foods på AAK.

 

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström