Svensk forskning visar hur barn kan äta mer hälsosamt

PUBLICERAD: 15 mars 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Foto: Semper AB

En ny vetenskaplig studie från Umeå universitet har visat hur man framgångsrikt och långsiktigt kan öka barns intag av växtbaserade livsmedel. En systematisk introduktion av grönsaker när barnet började få smakportioner gav bestående beteendeförändringar upp till att barnet var 18 månader.

I samarbete med Umeå universitet har Semper, tillsammans med Region Västerbotten och Oskar Stiftelsen, stöttat OTIS-studien (Optimerad tilläggskoststudie), som är en stor vetenskaplig studie om barns näringsintag. I studien undersöktes effekten av en optimerad tilläggskost baserad på det nya nordiska köket. Barnen, som var 4-6 månader, fick en systematisk introduktion av sura och bittra frukter och grönsaker under 24 dagar och därefter en kost rik på frukt och grönsaker och med en lägre andel animaliskt protein.

Resultaten visar att upprepad exponering av växtbaserade livsmedel ökade barnens intag, jämfört med en kontrollgrupp. Mellan 12 och 18 månaders ålder konsumerades 32 procent mer grönsaker och frukt i studiegruppen än i kontrollgruppen.

”Resultaten bekräftar liknande tidigare forskning men vi har gjort den första randomiserade studien och därtill också visat att det fungerar i hemmamiljö och under längre tidsperiod än vad som tidigare gjorts. OTIS-studien indikerar att det här bör få en direkt inverkan på svenska barns kostvanor under och efter småbarnsåren och därmed också deras hälsa på lång sikt”, säger Ulrica Johansson, doktorand på Umeå universitet.

Kostfaktorer under den första tiden i barnens liv, bland annat högt intag av protein, lågt intag av frukt och grönsaker och hög andel mättat fett ökar risken för fetma, blodfettrubbningar, typ 2 diabetes och högt blodtryck senare i livet. Dagens kostråd till små barn grundas dock på tradition och erfarenhet medan evidensbaserad forskning i princip saknas.

Resultaten från OTIS-studien spås få stor inverkan på barns kostvanor och har också legat till grund för den så kallade STEP-metoden – en praktisk metod utvecklad av Semper för att tillgängliggöra forskningen för föräldrar. STEP-metoden finns tillgänglig som en app och kan laddas ner gratis.

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Kale Foods lanserar Juicy Marbles i Sverige

Kale Foods är distributör för Juicy Marbles växtbaserade produkteri Sverige.
IMG-4737

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1