Tacosåsen är svenskarnas mest slängda matrest

PUBLICERAD: 23 februari 2021
UPPDATERAD: 21 februari


De där tre öppnade tacosåsburkarna längst inne kylen, slatten grädde som blev över eller den stenhårda brödbiten man hittar kvarglömd – vissa varor är helt enkelt lite svårare att göra slut på. I en färsk Sifo-undersökning har Willys tagit reda på vilka som är svenskarnas mest ”svinndumma” varor. Nu startar Willys upp Restakuten – en tjänst på Instagram som hjälper användarna förvandla sina rester till rätter.  

Willys har låtit Kantar Sifo ta reda på vilka som är svenskarnas största svinnbovar. På förstaplatsen kommer något många förmodligen kan känna igen sig i: tacosåsen, som när den använts till fredagstacon verkar ha en förmåga att glömmas bort längst in i kylen.

”Genom att ta reda på vilka varor som oftast blir svinn i de svenska hemmen får vi en större kunskap och chans att lägga fokus på rätt åtgärder i vårt svinnarbete. Samtidigt vill vi också försöka inspirera till att få våra kunder att tänka annorlunda kring matsvinn. Vi arbetar ständigt för att försöka hitta nya kreativa lösningar för att minska både vårt eget och våra kunders matsvinn”, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.

Willys har satt upp ett mål om att halvera sitt svinn till år 2025. Bland annat sänks priset på varor som närmar sig bäst före-datum eller har kantstötta förpackningar, dagsfärskt bröd säljs ut på kvällen, frukt och grönsaker med enstaka skönhetsfläckar eller högre mognadsgrad paketeras i fyndlådor och överbliven mat skänks till välgörenhetsorganisationer.

Nu startar Willys även upp Restakuten – en tjänst på Instagram där användarna kan lägga upp en bild på sina rester, hashtagga #restakuten och @willyssverige och därefter svarar Willys med ett recept eller tips på hur man kan ta vara på maten.

Här är några exempel från topplistan över de ”svinndumma” varorna:

Vilka tre matvaror känner du att du mest sällan lyckas använda upp hela av?
Öppnad tacosås 11%
Brödkant 10%
Salladsrester 9%
Brunfläckig banan 7%
Mjölkslatt 7%
Ost-skidbacke 6%
Övermogen avocado 4%
Slokande morot 4%
Sista slatten i syltburken 4%
Ledsen kryddväxt i kruka 1%

Läs mer om undersökningen och se hela listan här

Senaste nytt

Smaktrender: Asiatiskt i köket, pistageboom och sursött

Citron, hallon och nötigt – Smakrapporten 2025 avslöjar tydliga skiften i svenskarnas smakpreferenser.
Pressbild_citron

Garants mejeriförpackningar sprider kunskap om dyslexi

Axfood har inlett ett samarbete med Dyslexiförbundet för att öka kunskapen om läs- och skrivsvårigheter.
dyslexi

CandyKings sommarnyheter nu i lösgodishyllan

CandyKing presenterar sju nya lösgodisbitar i årets sommarsortiment.
e2d0d3ef-b49c-48cd-8200-8ab0df21ae52-w_960

Ett misstag som man inte lade på locket om

Orkla Foods passade på att haka på de finska tongångarna i samband med gruppen KAJs deltagande på Eurovision Song Contest. Eller egentligen passade man inte på, det handlar om ett misstag som man valde att inte lägga locket på om.
orkla

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx