Nu är produktionen igång i Berte Qvarns nya havrekvarn

PUBLICERAD: 15 februari 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Berte Qvarns nya havrekvarn kommer bland annat att leverera havrekärnor till bagerier.

Nu står Berte Qvarns nya havrekvarn färdig i Slöinge. Fredrik Nilsson, nytillträdd VD för Berte Qvarn, ser stora möjligheter för utvecklingen av nya havrebaserade livsmedel.

I flera år har Bertegruppen, som leds av ägarfamiljen Stenström, haft tankar kring att investera i en havrekvarn.

”Att den nu står här känns otroligt kul. Havrekvarnen är ett bra bidrag till Berte Qvarn men även till företagsgruppen i helhet, säger Lovisa Stenström, VD för Bertegruppen.

Till att börja med produceras hel värmebehandlad havrekärna, havremjöl och klippta havrekärnor. De hela kärnorna kommer livsmedelsföretaget Oatly att använda till sin havredryck och andra havreprodukter. De klippta kärnorna och havremjölet kommer i första hand att användas av bagerier.

”Vi har många idéer om hur vi kan utveckla mjölproduktionen och hur vi kan hitta användningsområden för skalet som skiljs från kärnan under beredningen, säger Fredrik Nilsson.

Förutom den havre som kommer från den egna gården kommer Berte Qvarn att köpa upp havre som har odlats i närområdet.

”Vi står i myllan med enbart svenska råvaror sedan många år. Nu hoppas jag att fler spannmålsproducenter i vårt närområde ska börja odla havre. Havre är en bra omväxlingsgröda till annat som man odlar på sin gård såsom vete och korn. Med havreodling får odlaren ytterligare ett verktyg för att få en bra växtföljd”, säger Fredrik Nilsson.

Berte Qvarns havrekvarn, som är den näst största havrekvarnen i Sverige, kommer att drivas av hållbar och förnyelsebar el och biogas och processerna är trimmade för att vara så energieffektiva som möjligt. När driften är i full gång kommer den nya kvarnen att kunna behandla 50 000 ton havre under ett år.

”Inom hela Bertegruppen, där Berte Qvarn ingår, drivs vi av att tänka på hållbarheten i varje led av produktionen. Vårt mål är att halvera vårt klimatavtryck till 2030 och sedan jobba för att komma ner till nettonollutsläpp, säger Lovisa Stenström.

Investeringen i den nya havrekvarnen har kostat Berte Qvarn 160 miljoner kronor. Till det kommer en investering i ett nytt mer effektivt vattenkraftverk i Suseån på 20 miljoner kronor som ska ersätta det som finns där i dag. Berte Qvarn räknar med att nyanställa två till tre nya personer för att hantera den utökade produktionen.

”Detta tryggar basen för verksamheten i Berte Qvarn genom att vi får ett ytterligare ben att stå på”, säger Fredrik Nilsson.

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Vårens nyheter från Arla

Arla lanserar flera nyheter, bland annat en laktosfri mjölkdryck med extra protein och kalcium, Yoggi med körsbärssmak och proteinrika mellanmål.
Arla Protein

Ljusare läge för svensk livsmedelsproduktion

Under årets första kvartal bröt svensk livsmedelsindustri en 18 månader lång period av minskande försäljning och lönsamhet.
carl_eckerdal_1_web

Missvisande rapportering om glasspriser

Flera medier rapporterar om ökade glasspriser, men priset på glass har inte ökat mer än vad den genomsnittliga livsmedelskassen har gjort.
10754 Ice Dream SaltKaramell

Finsk godisnyhet för alla choklad- och lakritsälskare

Nu lanserar Cloetta det finska chokladvarumärket Tuplas senste nyhet i Sverige: Tupla Double Layer Liquorice.
Tupla