FLIS – ett nytt verktyg för märkning av livsmedel inom EU

PUBLICERAD: 10 februari 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Konsumenter har rätt att få veta vad maten de köper innehåller. Företagen ansvarar för att produkterna är märkta på rätt sätt. Foto: Svensk Dagligvaruhandel

Nu finns FLIS, ett nytt EU-gemensamt hjälpmedel för märkning av livsmedel på EU-kommissionens webbplats. Det hjälper företag att snabbt ta reda på vilka uppgifter olika livsmedel och livsmedelsgrupper ska vara märkta med när de säljs inom EU.

”Många företag vill ha hjälp med att märka sina produkter, eftersom det är en hel del att hålla reda på. Därför har Livsmedelsverket varit med och utvecklat det här verktyget som vi hoppas ska underlätta märkningsarbetet för företag”, säger Lena Wallin, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Verktyget, som är enkelt och kostnadsfritt, kan användas av företag som vill sälja livsmedel i EU-länder. Det kallas FLIS, vilket står för Food Labelling Information System. I en första version innehåller det EU-gemensamma regler.

I nästa version ska verktyget kompletteras med obligatoriska nationella märkningsregler som gäller specifikt för olika medlemsländer. Verktyget är tillgängligt på svenska och ytterligare 22 EU-språk. I väntan på nästa version av FLIS kan Kommerskollegium eller respektive ambassad hjälpa till med kontakter till relevanta myndigheter med ansvar för livsmedelsinformation i olika EU-länder.

”Redan i den första versionen finns det mycket att hämta för den som vill sälja livsmedel i Sverige eller andra EU-länder. Bland annat är det lätt att ta reda på vilka obligatoriska uppgifter som måste finnas på förpackningarna”, säger Lena Wallin.

Verktyget är enkelt att använda. Det krävs ett fåtal steg, som val av språk och typ av livsmedel, för att få uppgifter om vad som måste finnas med i märkningen. I FLIS finns även länkar till relevant EU-lagstiftning och kommissionsvägledningar.

Information om märkning och påståenden

Mer om FLIS

 

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Fazer har tidigare presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Nu tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
fazer
Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx
Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan
Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx
Plastpåseskatten försvinner vid nyår