Mycorena ökar produktionen i den nya pilotanläggningen

PUBLICERAD: 15 januari 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Mycorena-teamet i den nya anläggningen i Gamlestadens Fabriker, Göteborg.

För att möta efterfrågan på svampproteinet Promyc, har startup-företaget Mycorena flyttat in i en ny pilotproduktionsanläggning med en årlig produktionskapacitet som börjar på 10 ton.

Den nya anläggningen, kallad MIND (Mycorena Innovation and Development centre), markerar nästa steg i det snabbväxande bolagets resa till att bli den största mykoproteintillverkaren i Europa år 2025. Det är den första av sitt slag i Skandinavien och med en årlig produktionskapacitet som börjar på 10 ton är det en av de största pilot- och testanläggningarna för att producera mykoprotein i Europa.

”Trots alla pandemins osäkerheter har 2020 varit ett fantastiskt år för oss och efterfrågan på vår produkt, Promyc, har överstigit vad vår tidigare anläggning hade kapacitet för”, säger Ramkumar Nair, grundare och VD på Mycorena.

”Vi byggde MIND för att skala upp vår produktion och möta efterfrågan från våra samarbetspartners i livsmedelsindustrin för Promyc. Det kommer också att bidra till vår fortsatta forskning och innovation för att förstärka vår nuvarande IP-portfölj.”

Foodtech-bolaget Mycorena, som startade 2017, har utvecklat en metod för att tillverka svampprotein av restprodukter från livsmedelsindustrin. Metoden baseras på en fermenteringsprocess och en svampart som växer i slutna tankar. Produkten, Promyc, kan användas som bas för en rad livsmedel inom köttalternativs-kategorin. 2019 lämnade företaget labbet för att starta sin första pilotproduktion i samarbete med flera globala företag. I dagsläget har Mycorena nio anställda.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado