Mycorena ökar produktionen i den nya pilotanläggningen

PUBLICERAD: 15 januari 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Mycorena-teamet i den nya anläggningen i Gamlestadens Fabriker, Göteborg.

För att möta efterfrågan på svampproteinet Promyc, har startup-företaget Mycorena flyttat in i en ny pilotproduktionsanläggning med en årlig produktionskapacitet som börjar på 10 ton.

Den nya anläggningen, kallad MIND (Mycorena Innovation and Development centre), markerar nästa steg i det snabbväxande bolagets resa till att bli den största mykoproteintillverkaren i Europa år 2025. Det är den första av sitt slag i Skandinavien och med en årlig produktionskapacitet som börjar på 10 ton är det en av de största pilot- och testanläggningarna för att producera mykoprotein i Europa.

”Trots alla pandemins osäkerheter har 2020 varit ett fantastiskt år för oss och efterfrågan på vår produkt, Promyc, har överstigit vad vår tidigare anläggning hade kapacitet för”, säger Ramkumar Nair, grundare och VD på Mycorena.

”Vi byggde MIND för att skala upp vår produktion och möta efterfrågan från våra samarbetspartners i livsmedelsindustrin för Promyc. Det kommer också att bidra till vår fortsatta forskning och innovation för att förstärka vår nuvarande IP-portfölj.”

Foodtech-bolaget Mycorena, som startade 2017, har utvecklat en metod för att tillverka svampprotein av restprodukter från livsmedelsindustrin. Metoden baseras på en fermenteringsprocess och en svampart som växer i slutna tankar. Produkten, Promyc, kan användas som bas för en rad livsmedel inom köttalternativs-kategorin. 2019 lämnade företaget labbet för att starta sin första pilotproduktion i samarbete med flera globala företag. I dagsläget har Mycorena nio anställda.

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Fazer har tidigare presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Nu tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
fazer
Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx
Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan
Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx
Plastpåseskatten försvinner vid nyår