Rekordmånga nomineringar till Årets matbluff 2020

PUBLICERAD: 12 januari 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Hantverkscider utan hantverk, honungsrostade nötter med väldigt lite honung, smördeg utan smör, gräddfilsdressing utan gräddfil och importerad ”svensk” honung. Det här är årets fem finalister till antipriset Årets matbluff 2020.

Nu är det dags att utse förra årets värsta matbluff. Antalet nomineringar till Äkta varas antipris fortsätter att öka och var förra året 184, vilket är 22 fler än 2019 och nytt rekord.

”Det visar på att det finns många bluffiga produkter ute i butikerna och att det är många konsumenter som på olika sätt känner sig lurade”, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara.

Fem finalister har valts ut av en jury och nu är det upp till allmänheten att rösta fram ”vinnaren”.

Björn Bernhardsson definierar vad som är en matbluff:

”Det är en produkt som lurar konsumenten att tro något som inte stämmer om den. Ofta utnyttjar företagen att stressade kunder inte har tid att granska vad produkten egentligen innehåller. Den behöver dock inte vara vilseledande på ett sätt som är olagligt för att kvala in som en matbluff.”

Finalister:

Svensk honungsförädling Blomsterhonung, ekologisk
Motivering: Köper du den här flaskan utgår du förmodligen från att honungen är svensk. Den blågula etiketten med texten »Svensk honungsförädling« skapar intrycket av att det handlar om inhemsk vara, men i själva verket har den producerats i Mexiko, Brasilien, Bulgarien eller Kuba.
Ingredienser: Flytande blomsterhonung. Ursprungsland: Kuba.

Pop! Bakery Smördeg
Motivering: Produkten heter smördeg, men innehåller trots detta inte minsta gnutta smör. Det borde förstås inte vara tillåtet, men enligt ett undantag från EU:s regler som Sverige fått till, är det märkligt nog fullt legalt. Ingredienser: Vetemjöl, vegetabiliska oljor och fetter (palm- och solrosolja), vatten, etylalkohol, salt, deaktiverad jäst, citronjuicekoncentrat.

Herrljunga cider Anno69 äppelcider, alkoholfri
Motivering: Denna dryck utstrålar kvalitet. Den kallas ”hantverkscider” och äpplena är dessutom ”kallpressade”. Flaskan pryds av en gyllene dekor med text som ser ut att vara handskriven och cidermakaren har till och med skrivit dit sitt namn. Men drycken produceras i ciderjätten Herrljungas fabrik och Johan Branmark är ingen annan än koncernens VD. Innehållet utgörs endast av 25 procent äppeljuice, vilket är ungefär lika lite som i vanlig industricider. Enbart fem procent av juicen är kallpressad. I övrigt består drycken, i likhet med annan ciderläsk, av vatten, socker, äppelsyra, konserveringsmedel och den föga hantverksmässiga ingrediensen äppelarom.
Ingredienser: Kolsyrat vatten, jäst och ojäst juice av äpple och päron (25% varav 5% kallpressat äpple), socker, äpplearom, syra (äpplesyra), konserveringsmedel (E202, E224).

Max Sourcream & pepper dressing
Motivering: När hamburgerkedjan har börjat sälja sin dressing i vanlig butik behåller man produktnamnet men tar bort den viktigaste ingrediensen. Den här dressingen innehåller ingen som helst sourcream, faktiskt ingen mejeriprodukt alls, medger tillverkarens kundtjänst.
Ingredienser: Rapsolja, vatten, lök, tomat, äggula, vinäger, socker, salt, 0,6% svartpeppar, sirap, kryddsuace (maltvinäger, tomat, melass, ättika, glukos och fruktsirap, dadlar, socker, salt, modifierad majsstärkelse, rågmjöl (gluten), tamarindextrakt, kryddor, lökextrakt), ättika, kryddor, stabiliseringsmedel (xantangummi), senapsfrö, syra (citronsyra), konserveringsmedel (kaliumsorbat, natriumbensoat), arom, färgämne (betakaroten).

Estrella Nötmix honung & salt
Motivering: Socker är fult, honung fint. Därför gör den här tillverkaren sitt bästa för att framställa sin produkt som så honungsrostad som möjligt. Ordet finns på flera ställen på förpackningen, där även en traditionell honungsslev avbildas. Ändå består nötternas söta ytskikt mest av vanligt socker. Av 35 gram sockerarter utgörs bara två ynka gram av honung. Med andra ord är det mer honung påsen än i den
Ingredienser: Cashewnötter (32%), jordnötter (32%), socker, honung (2%), solrosolja, geleringsmedel (gummi arabicum), salt, sheaolja.

Omröstningen nås på aktavara.org/matbluff och pågår 11-18 januari. Vinnaren avslöjas 20 januari.

 

 

Läs vidare

Packnews nr 5 - gratisläsning om Scanpack

Packnews nr 5 är en annorlunda utgåva ur flera aspekter. Tidningen finns bara i digitalt format, kan läsas kostnadsfritt och handlar enbart om Scanpack 2024.
Packnews-5_24-mailchimp-header

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker