Estrella lyfter klimatinitiativet ”Bara schyssta snacks”

PUBLICERAD: 2 november 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Under 2020 blev Estrellas produktion i Göteborg koldioxidneutral. Nu vill snacksföretaget berätta mer om sitt arbete med att minska produkternas klimatavtryck genom klimatinitiativet ”Bara schyssta snacks”.

Att Estrella har nått sitt mål med en koldioxidneutral produktion i Göteborg 2020 är något som de flesta snackskonsumenter inte känner till, det menar Josefin Hugosson, CSR Marketing Manager på Estrella.

”Vi har arbetat med hållbarhetsfrågor i många år och det viktigaste är att vi gör bra saker. Men vi vill också bli bättre på att kommunicera vad vi faktiskt har åstadkommit och vad vi arbetar med just nu. Genom att lyfta vårt hållbarhetsarbete kan vi förhoppningsvis inspirera andra företag i branschen och samtidigt göra konsumenten mer medveten om hur klimatavtrycket för snacks ser ut.”

Hösten 2017 tecknade Estrella ett avtal för leverans av biogas till fabriken i Göteborg. Sedan dess har andelen koldioxidutsläpp från fossila bränslen som används i produktionen minskat med 94 procent. 2020 tecknade företaget ett avtal om leverans av miljö-el och för att kunna uppnå neutralitet har man valt att klimatkompensera den gasol som används vid tillverkning av popcorn. Den utgör dock endast 0,2 procent av den totala energiförbrukningen. Energifrågan är högt prioriterad på Estrella, säger Ingela Fondin, som är miljö- och energiansvarig:

”För vårt strategiska hållbarhetsarbete är energifrågan oerhört viktig och vi jobbar hårt för att minska vår klimatpåverkan vid produktion. En CO2-neutral produktion här i Göteborg har varit ett tydligt miljömål och vi är stolta över att ha tecknat avtal för energikällor som är förnybara. På så sätt ingår koldioxiden i ett kretslopp där mängden koldioxid i luften inte förändras.”

Ett urval av Estrellas uppnådda miljömål:

• Koldioxidneutral snacksproduktion i Göteborg
• Biologiskt avfall blir ny förnybar energi
• Nej till palmolja
• Certifierade potatisodlare
• Kartlagt produktionskedjans klimatavtryck för potatischips
• Minskad plastmängd i påsarna

Detta jobba Estrella med nu:

• Fortsätta mäta klimatavtrycken
• Minska och optimera energiförbrukningen i produktionen
• Fortsätta minska mängden plast i påsarna
• Alla påsar ska kunna återanvändas eller återvinnas till nya plastförpackningar 2022 (Plastinitiativet DLF, Sverige)

Läs mer om ”Bara schyssta snacks” här

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Ökat fokus på Nyckelhålsmärkta produkter

Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen gör en gemensam satsning på att lyfta fram Nyckelhålsmärkningen under januari.
Skärmavbild 2025-01-17 kl. 11.03.18

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc

Kampanj ska öka konsumtionen av svenska ägg

Svenska Ägg inleder en flerårig marknadssatsning. Visionen är att alla som bor i Sverige ska äta minst ett ägg om dagen – och det ska vara svenskt.
Marie L Hogstadius

De kan vinna årets Sjömatspris

Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är finalister till Sjömatspriset 2025 som delas ut under Nordic Seafood Summit.
Nominerade_sjomatspriset