Pauligs kaffeavfall får nytt liv som funktionella råvaror

PUBLICERAD: 28 oktober 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Paulig Incubator, PINC, investerar i det danska startup-företaget Kaffe Bueno, som återvinner och förädlar kaffeavfall från Pauligs rosteri i Vuosaari i Finland till ingredienser för kosmetika, nutraceutiska preparat och funktionella livsmedel. PINC ledde en investeringsrunda på 1,1 MEUR. Saminvesterare var Växtfonden i Danmark, Yieldlab i Irland samt en dansk ängelinvesterare.

PINC investerar i tidiga startup-företag med fokus på framtidens livsmedel och tjänster. Samarbetet mellan Kaffe Bueno och PINC började för ungefär ett år sedan med återvinnings- och förädlingstestning av avfall från malt kaffe från Pauligs rosteri i Vuosaari.

Under de senaste åren har antalet produkter relaterade till kaffe växt mycket med allt från funktionella drycker till kosmetika och läkemedel – och det finns fortfarande mycket kvar att utforska.

”Kraften i kaffe är otrolig; det är så mycket mer än en dryck. När jag växte upp i Colombia använde vi det till allt möjligt: sår, hudvård, desserter”, säger Juan Medina, VD och en av de tre grundarna av Kaffe Bueno.

”Vårt mål är att spela en viktig roll i den kommande bioekonomin genom att frigöra kaffets hälsopotential. Vår rena Kaffe Bueno-olja finns redan tillgänglig globalt för premiumprodukter inom skönhet och vårt mångsidiga Kafflour-mjöl används för hälsosammare bakning. Med detta kapitaltillskott kan vi verkligen växla upp och öka produktionen för att möta kundernas efterfrågan och påskynda utvecklingen av nya produkter”.

Globalt väntar 10 miljarder kilo använt kaffe på att återvinnas och förädlas till hälsofrämjande ingredienser.

Kaffe Bueno grundades 2016 och är beläget i Alfa Lavals innovationshub utanför Köpenhamn. Företagets vision att dra nytta av kaffets hälsopotential genom att ta vara på hela spektrat av bioaktiva molekyler, som är kvar i det som ses som kaffeavfall.

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland