HKScan ska minska mängden plast med flera miljoner kilo

PUBLICERAD: 23 oktober 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Senast 2025 ska samtliga HKScans förpackningar vara återvinningsbara. Samtidigt kommer företaget att minska förpackningarnas klimatavtryck med 20 procent och minska plastanvändningen med 20 procent jämfört med 2019. Totalt kommer plastanvändningen minska med flera miljoner kilon. Det uppger bolaget i ett pressmeddelande.

”Vi undersöker och experimenterar med nya förpackningsmaterial, minskar mängden föpackningsmaterial och säkerställer att materialen går att återvinna”, säger Jalliina Järvinen-Teräsvuori, ansvarig för strategisk utveckling av förpackningar på HKScan.

Hon säger att det inte alltid är enkelt att utveckla hållbara förpackningar, en förpackning kan till exempel ge ett lägre klimatavtryck men samtidigt vara svårare att återvinna.

”I tillägg till våra egna mål, så drivs vårt arbete av konsumenternas förväntningar, landsspecifik lagstiftning och EU-lagstiftning samt ökande avgifter för återvinning och sophantering. Innovationer och samarbeten behövs för att göra förpackningar mer hållbara på flera plan.”

HKScan uppger att bolaget har minskat sin plastanvändning med cirka 1,5 miljoner kilo 2017-2019. I Sverige har bolaget sedan flera år tillbaka kontinuerligt arbetat med att minska sina förpackningars klimatbelastning, både genom att se över förpackningsmaterial och minska mängden material. Under 2019 gjordes även ett omfattande arbete med att utesluta all svart plast (som inte går att återvinna) i bolagets förpackningar i Sverige och Finland.

Läs vidare

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Senaste nytt

Ljusare läge för svensk livsmedelsproduktion

Under årets första kvartal bröt svensk livsmedelsindustri en 18 månader lång period av minskande försäljning och lönsamhet.
carl_eckerdal_1_web

Missvisande rapportering om glasspriser

Flera medier rapporterar om ökade glasspriser, men priset på glass har inte ökat mer än vad den genomsnittliga livsmedelskassen har gjort.
10754 Ice Dream SaltKaramell

Finsk godisnyhet för alla choklad- och lakritsälskare

Nu lanserar Cloetta det finska chokladvarumärket Tuplas senste nyhet i Sverige: Tupla Double Layer Liquorice.
Tupla

Svenska konsumenter drar åt olika håll

Fler svenskar är beredda att lägga mer pengar på mat, men skillnaderna är stora mellan olika konsumentgrupper, visar en ny rapport.
Skärmavbild 2024-05-22 kl. 08.44.48