Försäljningstillväxten för växtbaserade livsmedel har ökat explosionsartat. De senaste fem åren har ökningen legat på mellan 15 och 30 procent och marknaden förväntas fortsätta att växa med cirka 15 procent årligen. Det visar Växtbaserat Sveriges branschrapport.
Växtbaserat Sveriges branschrapport 2020 lyfter bland annat fram följande fakta:
• Den genomsnittliga årliga försäljningstillväxten för växtbaserade livsmedel har för medlemsföretagen i Växtbaserat Sverige legat på mellan 15 och 30 procent under de senaste fem åren.
• Den svenska marknaden för växtbaserade livsmedel är i dagsläget värd cirka två miljarder kronor – och tillväxten är snabb. Kategorin vegetabiliska proteiner, alltså alternativ till köttprodukter, har vuxit med cirka 15 procent de senaste åren, medan växtbaserat mejeri har vuxit med omkring 17 procent årligen.
• Fortsätter tillväxten i samma takt tyder försäljningssiffrorna på att segmentet vegetariska alternativ till kött om fem år kommer att vara lika stort som kyckling och om tio år lika stort som kött.
• Bedömningar från en rad olika analyshus tyder på att den globala marknaden för växtbaserat kommer att växa med 11 till 15 procent årligen, något som också bekräftas av historiska data.
Enligt Växtbaserat Sveriges branschrapport finns det goda skäl att främja utvecklingen, eftersom den kan bidra till att stärkta Sveriges livsmedelssektor och jordbruk, öka Sveriges självförsörjning av livsmedel, öka livsmedelsexporten och positionera Sverige som ett centrum för kompetens och forskning.
”Målet bör vara att Sverige ska bli världsledande inom odling, innovation, förädling, kommersialisering och export av växtbaserade livsmedel och Sverige borde aktivt positionera sig som en attraktiv miljö för växande livsmedelsföretag att investera i”, säger Cecilia McAleavey, ordförande för Växtbaserat Sverige.
Om Växtbaserat Sverige
Växtbaserat Sverige är en branschorganisation för företag i livsmedelskedjan som vill främja omställningen till ökad produktion och konsumtion av växtbaserade livsmedel. Medlemmar är Fazer Lifestyle Foods, Findus, Food for Progress, Hälsans kök, Oatly, Orkla Foods Sverige, Simple Feast och VegMe. Växtbaserat Sverige bedriver påverkansarbete för att driva förändring och öka kunskapen om fördelarna med växtbaserad produktion och konsumtion av livsmedel.
Läs hela rapporten här