Stark tillväxt för växtbaserad mat enligt en ny branschrapport

PUBLICERAD: 20 oktober 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Frankful är Orkla Foods Sveriges nya varumärke på veganska tacosprodukter.

Försäljningstillväxten för växtbaserade livsmedel har ökat explosionsartat. De senaste fem åren har ökningen legat på mellan 15 och 30 procent och marknaden förväntas fortsätta att växa med cirka 15 procent årligen. Det visar Växtbaserat Sveriges branschrapport.

Växtbaserat Sveriges branschrapport 2020 lyfter bland annat fram följande fakta:

• Den genomsnittliga årliga försäljningstillväxten för växtbaserade livsmedel har för medlemsföretagen i Växtbaserat Sverige legat på mellan 15 och 30 procent under de senaste fem åren.

• Den svenska marknaden för växtbaserade livsmedel är i dagsläget värd cirka två miljarder kronor – och tillväxten är snabb. Kategorin vegetabiliska proteiner, alltså alternativ till köttprodukter, har vuxit med cirka 15 procent de senaste åren, medan växtbaserat mejeri har vuxit med omkring 17 procent årligen.

• Fortsätter tillväxten i samma takt tyder försäljningssiffrorna på att segmentet vegetariska alternativ till kött om fem år kommer att vara lika stort som kyckling och om tio år lika stort som kött.

• Bedömningar från en rad olika analyshus tyder på att den globala marknaden för växtbaserat kommer att växa med 11 till 15 procent årligen, något som också bekräftas av historiska data.

Enligt Växtbaserat Sveriges branschrapport finns det goda skäl att främja utvecklingen, eftersom den kan bidra till att stärkta Sveriges livsmedelssektor och jordbruk, öka Sveriges självförsörjning av livsmedel, öka livsmedelsexporten och positionera Sverige som ett centrum för kompetens och forskning.

”Målet bör vara att Sverige ska bli världsledande inom odling, innovation, förädling, kommersialisering och export av växtbaserade livsmedel och Sverige borde aktivt positionera sig som en attraktiv miljö för växande livsmedelsföretag att investera i”, säger Cecilia McAleavey, ordförande för Växtbaserat Sverige.

Om Växtbaserat Sverige
Växtbaserat Sverige är en branschorganisation för företag i livsmedelskedjan som vill främja omställningen till ökad produktion och konsumtion av växtbaserade livsmedel. Medlemmar är Fazer Lifestyle Foods, Findus, Food for Progress, Hälsans kök, Oatly, Orkla Foods Sverige, Simple Feast och VegMe. Växtbaserat Sverige bedriver påverkansarbete för att driva förändring och öka kunskapen om fördelarna med växtbaserad produktion och konsumtion av livsmedel.

Läs hela rapporten här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Axfood i nytt samarbete för minskat matsvinn

Axfood inleder ett rikstäckande samarbete med Svenska matbanksnätverket, som matchar lokala butiker med matbanker.
Fotograf- Elin Andersson

Arla i Kalmar ska både spara miljö och miljoner

När Arlas mejeri i Kalmar blir fossilfritt beräknas både energikostnaden och koldioxidutsläppen minska.
f118e0b1-032f-483e-8e59-bffb0fde6297-w_960

Fazer presenterar nya julgodisvarianter

Fazer lanserar en mixad chokladkaka av vit- och mjölkchoklad. En annan julnyhet är en påse med Dumles tre julsmaker.
fazer jul

Coop Sverige omorganiserar – 100 tjänster ska bort

Coop Sveriges nya organisation innebär en neddragning på cirka 100 tjänster vid kontoret i Solna. Den nya organisationen börjar gälla från 1 januari 2024.
marie