Nu ska plastkorken tas bort från Skånemejeriers ekomjölk

PUBLICERAD: 10 september 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Invägningen av ekologisk mjölk ökade med närmare 4 procent under 2020, jämfört med 2019.

Det är nu klart att plastkorken tas bort permanent från Skånemejeriers ekologiska mjölk Hjordnära. Vårens butikstest visar att hela 79 procent av konsumenterna föredrar förpackningarna utan kork.

Skånemejerier beslutade under våren att ta bort korkarna på all Hjordnära ekologisk mjölk i 1-litersförpackning, och sedan låta försäljningssiffror och konsumentreaktioner avgöra korkens framtid. En tydlig majoritet av de konsumenter som har hört av sig till företagets sociala medier och kundtjänst ville slippa korken.

”Det här resultatet är precis vad vi hoppades på. Det är glädjande att se att Hjordnäras konsumenter prioriterar hållbarhet över bekvämlighet. Att ta bort plastkorkarna minskar förpackningens klimatpåverkan och det underlättar också för konsumenterna när de ska återvinna, eftersom allt nu kan sorteras som papper, säger Cecilia Lindwall, som är marknadschef på Skånemejerier.

Skånemejeriers vision är att bli Sveriges mest hållbara mejeri och företaget skrev förra året på Plastinitiativet. Initiativet går i linje med EU-kommissionens plaststrategi som innebär att alla plastförpackningar på EU-marknaden ska kunna återanvändas eller återvinnas senast år 2030. De företag som skrivit under åtar sig att redan inom två år kunna leva upp till målet. Skånemejerier ligger idag på 96 procent materialåtervinningsbara förpackningar.

 

 

Läs vidare

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado