Mejeriets processystem bidrar till en bättre vattenmiljö

PUBLICERAD: 25 augusti 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Från vänster Gäsene mejeris VD Claes Persson, Herrljunga vattens VD Anders Mannikoff och Gäsene Mejeris projektledare Ove Rydberg framför gränstanken, som är kärnan i det nya systemet. Foto: Anne Engström

Gäsene Mejeri har effektiviserat sitt processystem och tar idag hand om utsläppen av mjölkrester i fabriken, i stället för att belasta kommunens reningsverk. Det senaste året har utsläppen mer än halverats, samtidigt som ostproduktionen har ökat med 20 procent

2018 översteg Gäsene Mejeris utsläpp av mjölkrestprodukter till det kommunala reningsverket det gränsvärde på 45 årston BOD7 (ett mått på syreförbrukande ämnen), som bygg- och miljönämnden hade fastställt. Detta fick till följd att miljönämnden satte ett vite på 200 000 kronor, om inte maxvärdet understegs under 2019.

Gäsene Mejeri tog kontakt med Herrljunga Vatten AB och diskuterade vad man tillsammans kunde göra för att få ner utsläppsnivåerna och förbättra den lokala vattenmiljön. Källorna till utsläppen spårades och mejeriet vidtog omfattande åtgärder för att reducera utsläppen i mjölkhanteringen i ysteriet.

Idag har mejeriet en helt annan styrning och kontroll av processen. De mjölkrester som ändå följer med sköljvatten, med mera, fångas numera upp i en gränstank på mejeriet. Genom ett samarbete med Vårgårda Biogas används mjölkresterna till fordonsgas, i stället för att gå ut i avloppet.

”Våra bönders mjölk ska bli till närproducerad ost och inte släppas ut i avloppet”, fastslog Claes Persson, som är VD för Gäsene Mejeri.

Förbättringarna lät inte vänta på sig. Under 2019 klarade mejeriet med råge maxvärdet på 45 BOD7 och miljönämndens föreläggande om vite drogs tillbaka. Mot bakgrund av 2019 års förbättringar fattade miljönämnden beslut om att ytterligare sänka utsläppsribban för Gäsene Mejeri inför 2020, nu till max 35 årston BOD7.

Samarbetet med Herrljunga Vatten fortsätter och hittills i år är mejeriet nere på strax över 20 årston BOD7 i utsläpp. Målsättningen är att utsläppen ska reduceras ytterligare och närma sig ett 0-värde.

”Skulle olyckan vara framme och vi får ett större utsläpp, fångas detta nu upp i en katastroftank inom mejeriets väggar och går till deponi”, berättar Ove Rydberg, som är projektledare på Gäsene Mejeri.

Från 2017, då utsläppsgränsen låg på 75 årston BOD7, har Gäsene Mejeris utsläpp till idag reducerats med över 70 procent. Bara under det senaste året har utsläppen mer än halverats, samtidigt som mängden mjölk som ystas till ost har ökat med 20 procent.

Förändringarna som har genomförts hos Gäsene mejeri märks tydligt genom att det kommunala reningsverket nu är i bättre jämnvikt än tidigare.

”Samarbetet med Gäsene mejeri är ett bra exempel på hur vi kan göra varandra bättre genom samverkan. Våra processer – mejeri och reningsverk – är seriekopplade och målet, i form av en god vattenmiljö, är gemensamt. När vi nu är samspelta och förstår mer om varandras processer kan vi säkert bli ännu bättre framöver. Kvalitets- och miljöarbete handlar ju om ständiga förbättringar, säger Anders Mannikoff, VD för Herrljunga Vatten.

Gäsene Mejeri, som grundades 1931, är Sveriges minsta mejeriförening med 24 medlemmar, varav 23 mjölkproducerande bönder i närområdet. Mejeriet verkar helt på egen hand, från vall till färdig ost, och producerar närmare 3 000 ton ost per år: Gäsene Hushållsost, Gäsene Original, Västgötaost, Gäsene Port Salut, Bondmoran, Gäsene Special, Minimunk samt säsongsostar. Företaget har 37 anställda och omsätter 190 miljoner kronor.

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Coop ansluter till Lantmännens odlingsprogram

Coop ansluter Coop Havregryn till Klimat & Natur – Lantmännens odlingsprogram för Framtidens Jordbruk.
coop

Agtira stärker sin marknadsposition

Agtira blir medlem i Svenska Odlarlaget, en medlemsägd producentorganisation för växthusodlare i Sverige.
agtira vd

Första trendrapporten om svenskt öl

Hur ser framtiden ut för svenskt öl? Vilka trender präglar branschen 2025? Beernews presenterar Sveriges första trendrapport om öl.
Skärmavbild 2025-01-14 kl. 08.53.14

Consivo köper dansk livsmedelsdistributör

Consivo Group har förvärvat danska livsmedelsdistributören L’Italia Buona och kan nu erbjuda sina tjänster på alla fyra nordiska huvudmarknader.
Bild 1 Pasta