Gäsene Mejeri har effektiviserat sitt processystem och tar idag hand om utsläppen av mjölkrester i fabriken, i stället för att belasta kommunens reningsverk. Det senaste året har utsläppen mer än halverats, samtidigt som ostproduktionen har ökat med 20 procent
2018 översteg Gäsene Mejeris utsläpp av mjölkrestprodukter till det kommunala reningsverket det gränsvärde på 45 årston BOD7 (ett mått på syreförbrukande ämnen), som bygg- och miljönämnden hade fastställt. Detta fick till följd att miljönämnden satte ett vite på 200 000 kronor, om inte maxvärdet understegs under 2019.
Gäsene Mejeri tog kontakt med Herrljunga Vatten AB och diskuterade vad man tillsammans kunde göra för att få ner utsläppsnivåerna och förbättra den lokala vattenmiljön. Källorna till utsläppen spårades och mejeriet vidtog omfattande åtgärder för att reducera utsläppen i mjölkhanteringen i ysteriet.
Idag har mejeriet en helt annan styrning och kontroll av processen. De mjölkrester som ändå följer med sköljvatten, med mera, fångas numera upp i en gränstank på mejeriet. Genom ett samarbete med Vårgårda Biogas används mjölkresterna till fordonsgas, i stället för att gå ut i avloppet.
”Våra bönders mjölk ska bli till närproducerad ost och inte släppas ut i avloppet”, fastslog Claes Persson, som är VD för Gäsene Mejeri.
Förbättringarna lät inte vänta på sig. Under 2019 klarade mejeriet med råge maxvärdet på 45 BOD7 och miljönämndens föreläggande om vite drogs tillbaka. Mot bakgrund av 2019 års förbättringar fattade miljönämnden beslut om att ytterligare sänka utsläppsribban för Gäsene Mejeri inför 2020, nu till max 35 årston BOD7.
Samarbetet med Herrljunga Vatten fortsätter och hittills i år är mejeriet nere på strax över 20 årston BOD7 i utsläpp. Målsättningen är att utsläppen ska reduceras ytterligare och närma sig ett 0-värde.
”Skulle olyckan vara framme och vi får ett större utsläpp, fångas detta nu upp i en katastroftank inom mejeriets väggar och går till deponi”, berättar Ove Rydberg, som är projektledare på Gäsene Mejeri.
Från 2017, då utsläppsgränsen låg på 75 årston BOD7, har Gäsene Mejeris utsläpp till idag reducerats med över 70 procent. Bara under det senaste året har utsläppen mer än halverats, samtidigt som mängden mjölk som ystas till ost har ökat med 20 procent.
Förändringarna som har genomförts hos Gäsene mejeri märks tydligt genom att det kommunala reningsverket nu är i bättre jämnvikt än tidigare.
”Samarbetet med Gäsene mejeri är ett bra exempel på hur vi kan göra varandra bättre genom samverkan. Våra processer – mejeri och reningsverk – är seriekopplade och målet, i form av en god vattenmiljö, är gemensamt. När vi nu är samspelta och förstår mer om varandras processer kan vi säkert bli ännu bättre framöver. Kvalitets- och miljöarbete handlar ju om ständiga förbättringar, säger Anders Mannikoff, VD för Herrljunga Vatten.
Gäsene Mejeri, som grundades 1931, är Sveriges minsta mejeriförening med 24 medlemmar, varav 23 mjölkproducerande bönder i närområdet. Mejeriet verkar helt på egen hand, från vall till färdig ost, och producerar närmare 3 000 ton ost per år: Gäsene Hushållsost, Gäsene Original, Västgötaost, Gäsene Port Salut, Bondmoran, Gäsene Special, Minimunk samt säsongsostar. Företaget har 37 anställda och omsätter 190 miljoner kronor.