89 miljoner i Fairtrade-premier från svenska konsumenter

PUBLICERAD: 9 juni 2020
UPPDATERAD: 21 februari

”Jag är oerhört tacksam för att mina två döttrar studerar vid universitet och får förmåner från premien. En universitetsexamen är något som varar en hel livstid”, säger Luisa Minaya som arbetar med att packa och märka bananer. Foto: Clac

Den ökande försäljningen av Fairtrade-märkta varor i Sverige har genererat mångmiljonbelopp i form av premier till odlarna: 89 miljoner kronor under 2019. Pengarna investeras i allt från utbildning till modern jordbruksteknik, men används nu även för att stötta dem som riskerar att drabbas hårdast under coronapandemin.

Under 2019 köpte svenskarna Fairtrade-märkta varor för 433 kronor per person. För varje såld vara får odlarna bakom råvaran en premie, ett extra prispåslag utöver själva betalningen. Premien ska investeras i jordbruket eller lokalsamhället, men exakt hur beslutar odlarna och de anställda själva och just nu väljer många att använda delar av premien för att bemöta effekterna av pandemin.

I Urabá-regionen i Colombia bidrar sexton Fairtrade-certifierade banankooperativ med 55 000 dollar ur Fairtrade-premien för att delfinansiera ett diagnostiskt centrum för coronatester. Kooperativen har också skänkt livsmedel till människor i lokalsamhället som stått helt utan inkomst på grund av pandemin.

Fairtrade-premien används i första hand för att skapa långsiktiga förbättringar inom jordbruket och lokalsamhället – för att bemöta krissituationer som coronapandemin.

På Fairtrade-certifierade bananplantager väljer de anställda ofta att investera pengarna i utbildning och bostäder. På plantagen Morel-Momibanano i Dominikanska republiken, som levererar bananer till Sverige, har flera anställda fått sina hem förstörda av klimatrelaterade översvämningar. Tack vare ett bostadsprojekt finansierat av Fairtrade-premien har de nu fått rymligare bostäder som bättre står emot yttre påfrestningar.

”Det här är bara ett par exempel på vilken konkret skillnad svenska konsumenter bidrar till när de handlar Fairtrade-märkta varor. Genom de val vi gör i butiken kan vi skapa en positiv förändring odlarna i första ledet i leverantörskedjan, där villkoren ofta är som sämst”, säger Cecilia Ceder, VD för Fairtrade Sverige.

Utöver att investera i tryggare bostäder har de anställda på Morel-Momibanano också satsat på utbildning. Många av de anställda på plantagen kommer från Haiti och har sina familjer där. Tack vare Fairtrade-premien har ett 90-tal barn på Haiti fått tillgång till utbildning på grundskole- och gymnasienivå. Andelen som hoppar av skolan har därmed minskat.

I Sverige genererar försäljningen av Fairtrade-märkt kaffe allra mest premiepengar, drygt 50 miljoner kronor under 2019. Konsumtionen av Fairtrade-märkta bananer resulterar i den nästa största premiepotten.

Bland kaffeodlarna är det vanligt att använda premien för att göra extra utbetalningar till kooperativens medlemmar. De lever ofta i stor ekonomisk osäkerhet på grund av låga världsmarknadspriser, men tillsammans med Fairtrades minimipris på kaffe bidrar de extra premieutbetalningarna till en tryggare försörjning och en bättre familjeekonomi. Många kaffeodlare investerar också i kvalitetshöjande åtgärder och ny teknik för att modernisera jordbruket och för att övergå till ekologisk produktion.

Vanligtvis får odlarna endast dela ut en del av premiepengarna i form av kontanta utbetalningar, men fram till den 30 september finns inga sådana begränsningar.

”Coronapandemin hotar hälsan och försörjningsmöjligheterna för miljontals odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. I det läget är det viktigt att agera snabbt för att odlarna och deras lokalsamhällen ska bli bättre rustade för att klara den här krisen”, säger Cecilia Ceder.

Senaste nytt

Kravs effektrapport: 40 år som gett eko i Sverige

Krav firar 40 år med en effektrapport: Ekologisk potatis har sparat 30 miljoner liter bekämpningsmedel och 30 000 ton koldioxid.
Effektrapport omslag prm_1000px

Uppdaterade kostråd: Mer grönt och mindre kött

Livsmedelsverket uppdaterar kostråden: Mer grönt och fullkorn, mindre av läsk, godis och snacks och högst 350 gram kött och chark i veckan.
rött kött

Atria Sverige stärker sitt hållbarhetsfokus

Atria har rekryterat Nelida Karlsson till en nyinrättad tjänst som hållbarhetschef för Atria Sverige.
Nelida_Karlsson

Alkoholfritt vin i PET-flaska till picknicken

Lagom till picknicksäsongen släpper Spring Village två nya alkoholfria viner i en praktisk PET-flaska, som är lätt att ta med på picknicken.
spring-villag-alkoholfrinyhet

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx