Axfood Snabbgross öppnar sina butiker för konsumenter

PUBLICERAD: 6 maj 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Axfood Snabbgross sortiment består främst av stora förpackningar anpassade för restaurangkunder, men butikerna erbjuder även mindre konsumentförpackningar.

För att erbjuda ytterligare ett alternativ att handla mat under coronapandemin, öppnar restauranggrossisten Axfood Snabbgross upp sina butiker för konsumenter. Först ut är Stockholm, Örebro och Eskilstuna, men inom kort hoppas kedjan kunna erbjuda tillfällig konsumenthandel i samtliga 25 butiker i landet.

I vanliga fall har Axfood Snabbgross bara försäljning till restauranger och caféer, men nu under coronapandemin öppnas butikerna tillfälligt även för konsumenthandel.

”Vi har fått ett mycket positivt bemötande vid öppnandet av vår butik på Gärdet, där konsumenter i närområdet uppskattat att få ytterligare en butik att handla i. När allmänheten uppmanats att inte åka kollektivt och att hålla avstånd i butiker har vi sett att vi kan addera något viktigt både för konsumenter och samhället. Nu vill vi erbjuda hushållen i samtliga städer där vi finns samma möjlighet, säger Eva Pettersson, vd på Axfood Snabbgross.

För att bedriva försäljning mot konsument i en verksamhet som normalt vänder sig till företagsmarknaden krävs i vissa fall bygglov för tillfälligt ändrad användning från respektive kommun. Boverket har nyligen öppnat upp för att kommunerna ska kunna ge tillfälliga bygglov och Axfood Snabbgross har nu lämnat in ansökan i samtliga kommuner där kedjan har en butik. Målsättningen är att tillfälligt – och initialt över sommaren – kunna öppna samtliga 25 butiker, från Malmö i söder till Luleå i norr.

”Vi står beredda att bara inom några dagar från det att vi fått kommunernas okej kunna öppna våra butiker för konsumenter och hoppas på en snabb hantering. Genom att tillfälligt sälja till konsumenter skapar vi även förutsättningar att fortsatt kunna erbjuda välfyllda butiker med bra öppettider till våra restaurangkunder, som på grund av rådande corona-situation drabbats hårt av minskad efterfrågan”, säger Eva Pettersson.

”Med de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten har satt kring begränsning av antalet kunder i butik, kan Axfood Snabbgross därmed avlasta övriga handeln och förenkla för konsumenter att kunna genomföra sina matinköp. Axfood Snabbgross butiker är dessutom betydligt luftigare än många andra dagligvarubutiker, vilket är positivt för konsumenter i dessa tider.”

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

Circle K testar ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
DSC_2106HR (4)

Spendrups ska börja återvinna kolsyra

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en anläggning för återvinning av kolsyra.
Bild på kolsyreanläggning till prm 230206