Under två års tid har forskare vid Högskolan Kristianstad undersök vad som behöver göras för att insekter ska bli accepterat som en naturlig ingrediens i mat.
Hur ska olika insekter beredas och hur kan de kombineras med andra livsmedel? Vad kan olika insekter användas till? Hur ska de lagras och förpackas för att fungera och inte tappa smak? Frågorna var många innan projektet drog i gång 2018, men nu när projektet är klart finns svar på flera av dem.
”Vi har tagit ett helhetsperspektiv och fått en hel del ny kunskap, inte bara om hur och vad vi kan göra med insekter som ingredienser, utan vi har även testat förpackningslösningar och processer som behövs för att insekter ska kunna bli aptitliga, näringsrika och attraktiva livsmedel”, säger Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad.
Handel med insekter som livsmedel är ännu inte godkänt av Livsmedelsverket, men regelverket är under förändring. Det är dock lagligt för konsumenter att köpa insektsmat från andra delar av världen.
Syrsa, mjölmask och gräshoppa är de insektsarter som tros ha störst potential som livsmedel. Alla tre är välsmakande och därför har de två förstnämnda använts som ingredienser i en receptbroschyr med insektsmat, som har tagits fram via forskningsprojektet. Recepten ska vara en inkörsport för folk som är nyfikna på framtidens mat eller vill testa något nytt och täcker frukost, fika och fest.
”Recepthäftet sammanfattar vad vi kommit fram till i forskningsprojektet ganska bra. Och sedan ger det folk ett hum om hur man kan använda insekter. Precis som nöt-, fläsk- och lammkött smakar olika, smakar också insektsarter olika. Mjölmask smakar nötaktigt och har smak av umami och cerealier. Syrsa smakar som popcorn med en touch av kyckling och umami”, säger Johanna Gerberich, adjunkt i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad och projektets gastronomiska kreatör
Forskningsprojektet Insekter – en kulinarisk och hållbar delikatess är ett samarbete mellan Högskolan Kristianstad, Svenska Lantbruksuniversitetet (SLU), Research Institutes of Sweden (RISE), Tetra Pak, Atria, Solina och Geoloc. Huvudfinansiär är KK-stiftelsen.
Ladda ner receptbroschyren Insekter som en kulinarisk delikatess
Mer info