Andelen mat inköpt via nätet fortsätter att växa – och mest växer e-handel med upphämtning i butik eller via hämtskåp. Nu väntar nästa steg, så kallade hubblösningar – möjligheten att hämta sina kassar vid olika knutpunkter.
14 procent av alla svenskar mellan 18 och 74 år uppger att de handlar mat på nätet. Majoriteten väljer hemleverans, men cirka var tredje kund väljer numera att hämta sin mat via någon click and collect-lösning, det vill säga man beställer på nätet, men hämtar beställningen på annan plats, vanligen i anslutning till matbutiken. Det visar en ny undersökning gjord av YouGov på uppdrag av Retail technology-företaget StrongPoint.
Enligt undersökningen uppger 24 procent möjligheten att själv få välja när man får eller kan hämta upp sin mat som ett av de viktigaste kriterierna vid val av nätmatsleverantör. Det är till och med viktigare än en snabb leverans.
Cirka var tredje kund som handlar mat på nätet är ganska eller mycket intresserad av hämtskåpslösningar, helst i anslutning till hemmet, antingen utanför huset eller i ett gemensamt utrymme i fastigheten. Därefter kommer hämtskåp i anslutning till butiken, helst då utomhus. Runt var tredje uppger att de är intresserade av någon slags ”hubblösning”, det vill säga ett hämtskåp placerat vid en knutpunkt där många människor rör sig, till exempel vid infartsparkeringar och bensinstationer.
”Kunder idag vill ha val eller i alla fall upplevda val, även om de väljer samma sak varje gång. Gissningsvis spelar hämtskåpen en viktig roll här och jag tror att vi kommer att få se en utveckling mot en 50/50-fördelning mellan hemleveranser och hämtskåp, säger Svetlana Kolesova, forskare inom marknadsföring och konsumentbeteende vid Center for Retailing vid Handelshögskolan i Stockholm.
Amanda Cremon, marknadschef på StrongPoint, säger att hon är övertygad om att vi kommer att få se en hel del hubblösningar framöver:
”Vi har tidigare sett att några av våra internationella kunder satsat på hubbar, alltså att placera ut hämtskåp på platser där det rör sig mycket människor, till exempel i shoppingcenter och vid större kontors- och bostadskomplex. Nu har vi tagit de första stegen även i Sverige i och med Willys pilotprojekt med Circle K, med mobila hämtskåp vid bensinstationer.”