Från Sverige-resan sätter fokus på svenska råvaror

PUBLICERAD: 4 mars 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Ursprungsmärkningen Från Sverige och varumärket Land satsar tillsammans på en Sverige-resa för att uppmärksamma svenska råvaror och svenskproducerade livsmedel. Resan startar i Småland och på Öland och fortsätter sedan genom landet för att under ett år presentera alla landsdelars utbud i butiker och på restauranger.

”I hela Sverige odlas och produceras det härliga råvaror, livsmedel och växter. Tillsammans med Land vill vi lyfta den svenska maten och drycken för att inspirera och öka kunskapen om såväl bredden som lokala specialiteter. Vi vill också lyfta det nytänkande som svenska bönder och livsmedelsföretagen arbetar med. Med fina svenska råvaror kan vi laga all världens mat”, säger Maria Forshufvud, VD Svenskmärkning AB.

Hon berättar att Från Sverige-märkningen i dagsläget används av 185 företag och att antalet ursprungsmärkta produkter närmar sig 10 000. Kriterierna för märkningen gäller inte enbart råvarans ursprung och kontroll, utan omfattar även förädling, hantering och packning som ska ske i Sverige.

För Land innebär samarbetet i en första omgång en artikelserie kallad Från Sverige-resan, där en artikel i månaden berättar om en särskild del av Sverige och följs upp i digitala kanaler.

”Vi sätter alltid de lokala råvarorna i främsta rummet och precis som Från Sverige så jobbar vi med att öka lockelsen och kunskapen om det lokala och de lokala råvarorna. Sverige är ett fantastiskt matland och genom vårt samarbete bidrar vi till att göra det lite mer fantastiskt”, säger Joel Linderoth, chefredaktör för Land.

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx