Nu blir biokol tillåtet att använda i ekologisk odling

PUBLICERAD: 30 januari 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Biokol kan tillverkas genom att organiskt material, som stallgödsel, tång och livsmedelsrester, blandas, pelleteras och upphettas under syrefattiga förhållanden, så kallad pyrolys. Biokol kan även vara en biprodukt i träkolstillverkningen. Foto: Jordbruksverket

Nu är biokol tillåtet i ekologisk produktion. Beskedet välkomnas av Ekologiska Lantbrukarna, som ser ökade möjligheter till kolinlagring och klimatnytta.

I slutet av 2019 uppdaterades EU-reglerna för gödselmedel, jordförbättringsmedel och näringsämnen i ekologisk produktion, vilket innebär att biokol med vegetabiliskt ursprung blir godkänt som jordförbättringsmedel. Ekologiska Lantbrukarna har länge varit engagerade i frågan och beskedet är efterlängtat.

Biokol är i linje med principerna för ekologisk produktion, eftersom det kan förbättra såväl jordkvalitet, omgivande miljö och produktion, samtidigt som det lagrar in bundet kol i marken vilket ger ökad klimatnytta”, säger Sofia Sollén-Norrlin, verksamhetsledare på Ekologiska Lantbrukarna.

Ekologiska Lantbrukarna ser många hållbarhetsfördelar med biokol, som kan binda stora mängder näring och därför kan appliceras ihop med till exempel stallgödsel för att hålla kvar näringsämnen under längre tid och därmed ge en jämnare tillförsel och minskad risk för läckage. Biokol binder även vattenmolekyler, vilket kan minska stress vid torka, och bidrar också positivt på markstrukturen och mikrolivet i jorden.

Biokol kan också fungera som kolsänka, eftersom det inte bryts ner och släpps ut som koldioxid igen, utan gör att kolet stannar i marken

”Flera av våra medlemmar är sedan tidigare engagerade i att få till kolinlagring med biokol och beskedet gör att de nu kan använda biokolet i odlingen, vilket ger en spännande potential att till exempel klimatkompensera på svenska ekogårdar i framtiden”, säger Sofia Sollén-Norrlin.

Läs mer om biokol i Jordbruksverkets nyhetsbrev

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado