Tidigare har utbudet av MSC-märkta svenskfångade fiskar varit begränsat, men nu har det utökats med lubb, kummel, långa, gråsej och sjötunga.
Även mer kända svenskfångade fiskar, som rödspätta och kolja, ingår i det MSC-märkta fisket och utgör den största andelen av fångsten, liksom gös och sill. När det gäller MSC-märkta skaldjur finns blåmusslor, räkor och havskräftor fångade på Västkusten.
”För svenska konsumenter betyder det att de får en större utbud av fiskarter som är både hållbart fångade och närfiskade av svenska fiskare i Nordsjön och Västerhavet”, säger Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.
Öppenheten för nya fiskarter har blivit större de senaste åren. 2012 valde svenskar som skulle äta fisk eller sjömat till middag mellan i genomsnitt fyra olika arter. 2017 hade repertoaren breddats till närmare sju arter.
För att inspirera fler att pröva de fem nya MSC-märkta svenskfångade fiskarna har MSC tagit fram en smakguide.
”Med den nya smakguiden vill vi inspirera konsumenter att våga prova även lite mer okända MSC-märkta fiskar och vi hoppas att guiden kan uppmuntra alla att testa några av de nycertifierade svenskfångade arterna”, säger Linnéa Engström.
Kocken Henrik Norström, som har öppnat Stockholms första MSC-certifierade restaurang B.A.R., har tagit fram en meny på fisknyheterna i samarbete med MSC. Menyn, som serveras under vecka fem, belyser hållbart fiske och uppmuntrar till fiskmångfald. Henrik delar även med sig recept för MSC-märkta fiskar.
En annan aktör som gärna lyfter nya arter är Axfood, som i höstas lanserade två nya MSC-märkta arter för att erbjuda sina kunder en större mångfald.
”Att äta en större variation av arter kan bidra till en mer hållbar konsumtion med mindre risker, band annat skulle inte lax och torsk utsättas för ett så högt fisketryck som i dag”, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.