Ökat utbud av svenskfångade MSC-märkta fiskar

PUBLICERAD: 29 januari 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Tidigare har utbudet av MSC-märkta svenskfångade fiskar varit begränsat, men nu har det utökats med lubb, kummel, långa, gråsej och sjötunga.

Även mer kända svenskfångade fiskar, som rödspätta och kolja, ingår i det MSC-märkta fisket och utgör den största andelen av fångsten, liksom gös och sill. När det gäller MSC-märkta skaldjur finns blåmusslor, räkor och havskräftor fångade på Västkusten.

”För svenska konsumenter betyder det att de får en större utbud av fiskarter som är både hållbart fångade och närfiskade av svenska fiskare i Nordsjön och Västerhavet”, säger Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

Öppenheten för nya fiskarter har blivit större de senaste åren. 2012 valde svenskar som skulle äta fisk eller sjömat till middag mellan i genomsnitt fyra olika arter. 2017 hade repertoaren breddats till närmare sju arter.

För att inspirera fler att pröva de fem nya MSC-märkta svenskfångade fiskarna har MSC tagit fram en smakguide.

”Med den nya smakguiden vill vi inspirera konsumenter att våga prova även lite mer okända MSC-märkta fiskar och vi hoppas att guiden kan uppmuntra alla att testa några av de nycertifierade svenskfångade arterna”, säger Linnéa Engström.

Kocken Henrik Norström, som har öppnat Stockholms första MSC-certifierade restaurang B.A.R., har tagit fram en meny på fisknyheterna i samarbete med MSC. Menyn, som serveras under vecka fem, belyser hållbart fiske och uppmuntrar till fiskmångfald. Henrik delar även med sig recept för MSC-märkta fiskar.

En annan aktör som gärna lyfter nya arter är Axfood, som i höstas lanserade två nya MSC-märkta arter för att erbjuda sina kunder en större mångfald.

”Att äta en större variation av arter kan bidra till en mer hållbar konsumtion med mindre risker, band annat skulle inte lax och torsk utsättas för ett så högt fisketryck som i dag”, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Senaste nytt

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx