Nivån av campylobacter är rekordlåg för svenska kycklingflockar. Medeltalet för 2019 års provtagningar landade på 4,6 procent. Att nivåerna nu är så låga beror på att Svensk Fågels medlemmar följer råden i campylobacterprogrammet.
”Varje år räknar vi ihop ett medeltal för campylobacterförekomst i svenska kycklingflockar. Siffrorna för 2019 blev rekordlåga och hamnar utslaget över året på enbart 4,6 procent, vilket är en halvering av förra årets siffror och en enorm skillnad jämfört med övriga Europa, där det är stor spridning i förekomst och siffror på 50-80 procent inte är ovanliga”, säger Pia Gustavsson, veterinär på Svensk Fågel.
Svensk Fågel har sedan mitten av 1980-talet aktivt verkat för åtgärder som ska minska förekomsten av campylobacter i kycklingflockar och Sverige hör till de länder som har kommit längst i världen. Branschens ambition är att nå samma låga nivå som gäller för salmonella.
År 1988 startade Svensk Fågel, tillsammans med Jordbruksverket, Livsmedelsverket samt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Smittskyddsinstitutet (numera Folkhälsomyndigheten), ett övervakningsprogram i syfte att minska förekomsten av campylobacter hos svensk kyckling. Inom campylobacterprogrammet pågår forskning och studier på gårdsnivå med provtagning för att ytterligare minska antalet positiva kycklingflockar.
Åtgärderna har gett resultat. Sedan 1989 har antalet positiva flockar minskat från cirka 60 procent till 4,6 procent 2019. Att campylobacternivåerna nu är så låga beror på att Svensk Fågels medlemmar följer de råd som har arbetats fram genom campylobacterprogrammet.
”Det är glädjande att arbetet med framförallt förebyggande hygieninsatser i kycklinguppfödningen har givit så bra resultat. Nu tror och hoppas vi att den positiva trenden ska hålla i sig”, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.
Pia Gustavsson påminner även om hur kyckling ska hanteras hemma i köket:
”Handtvätt, separata skärbrädor för kyckling och grönsaker samt upphettning till minst 70 grader räcker långt.”
Mer om campolybacter