Orkla och Scandic samarbetar för minskad klimatpåverkan

PUBLICERAD: 29 november 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Ett exempel på förrätt från Scandics klimatberäknade meny: Handskalade räkor, syrad fänkål, bakad gulbeta, citronmajonäs, rostad hasselnöt och sotad pujolök.

I februari 2020 inför Scandic klimatberäknade menyer vid konferenser och event på alla sina hotell i Sverige i samarbete med Orkla FoodSolutions. Med nya menyer beräknar Scandic minska sin klimatpåverkan med drygt en tredjedel per trerättersmeny.

Menyerna är framtagna av Scandic Culinary Team och klimatberäknade av Orkla FoodSolutions. Klimatmärkningen visar hur stor klimatpåverkan en portion av receptet har och hur stor andel av en persons dagliga ”klimatbudget” portionens klimatpåverkan motsvarar. Klimatpåverkan för recepten har beräknas med hjälp av RISE klimatdatabas för livsmedel, branschdata för transporter och data från producenter och Orklas fabriker.

Inspirationen till menyerna kommer från Orkla FoodSolutions och förhållningssättet ”Next is Now”, som är skapat som ett led i arbetet med att nå FN:s hållbarhetsmål. Next is Now tar upp vad som krävs för att vi ska kunna leva hälsosamt utan att inverka för hårt på miljön och klimatet. Förhållningssättet utgår från nästa generations ätande som sammanfattas i åtta trender: Health, Flex, Grazing, Things Wrapped In Things, Big Flavours, Less Waste, Smart Take Away och Personalization.

”Vi vet att det finns ett stort intresse för att minska klimatpåverkan från mat bland aktörer inom både privat och offentlig sektor. Genom att öka medvetenheten och informera om matens klimatpåverkan kan vi hjälpa till att göra medvetna val. Det handlar inte om att komma med pekpinnar, utan bara dela med oss av den kunskap vi samlat in och erbjuder via vårt förhållningssätt Next is Now, säger Sara Westerlin, projektledare för Next is Now på Orkla Foods Sverige.

”Om vi ändrar vad vi äter skulle vi enligt svenska myndigheter kunna halvera vår klimatpåverkan från mat och samtidigt uppfylla kostråd och näringsrekommendationer. Vi skulle kunna göra maten till en del av lösningen på våra klimatutmaningar.”

Läs mer om Orkla FoodSolutions

Senaste nytt

DelMat AB har en ny ägare

Färdigmatsföretaget DelMat AB i Hällefors har förvärvats av Sid Roject AB, som ägs av Peter Johansson.
Peter_Johansson_V2A2059

Ny ordförande för Kooperativa Förbundet

Kerstin Wallentin valdes till ny ordförande för KF vid årsstämman 23 april. Hon efterträder Lars Ericsson.
coop (kopia)

Mondelēz Sveriges chokladprodukter krymper

Mondelēz Sverige minskar vikten på ett antal produkter för varumärkena Marabou, Daim, Aladdin och Paradis.
25_6555_Marabou_Mjolkchoklad_160g_bar

Rekorddåliga matvanor i Gen Z

Unga svenskar har alarmerande osunda matvanor, enligt en ny undersökning från Picadeli.
Picadeli 1

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx