Traditionella julrätter, som julskinka, Janssons, sill och ris à la Malta är fortsatt i topp, men en av sex säger att de kommer att äta mindre kött den här julen, framför allt kvinnor och yngre. Det visar Livsmedelsföretagens årliga julundersökning.
Svenskarnas julmatsvanor förändras, om än långsamt. Det visar Livsmedelsföretagens undersökning av svenskarnas julfirande som har genomförts sedan 2013.
”Julen är vår mest traditionella högtid. Men som vi ser i undersökningen så betyder inte det att allt står still. Tvärtom, varje år ser vi flera små, spännande förändringar i svenskarnas mat- och dryckesvanor. Det är uppenbart att de yngre har annorlunda preferenser än de äldre, till exempel vad gäller köttätande. Men det som gör julmaten så härlig är att man verkar lägga till snarare än att dra ifrån, och på så sätt kan alla få det de vill”, säger Björn Hellman, VD i Livsmedelsföretagen.
Skinkan är fortsatt favorit på julbordet men avståndet till sillen och Janssons frestelse krymper. 25 procent har julskinka som favoriträtt på julbordet, men 2013 var den siffran 35 procent.
”Fortsätter utvecklingen i den här riktningen så borde julskinkan, Jansson och sillen vara någorlunda jämnstora om 5-10 år”, kommenterar Björn Hellman.
16 procent uppger att de kommer att minska sitt köttätande julen 2019, framför allt yngre och kvinnor, men 56 procent av svenskarna vill att kött- och charkprodukter ska dominera julbordet.
”Det är glädjande att se att så många väljer att satsa på svenskt kött och kött- och charkprodukter med högre kvalitet. Det är ofta samma sak, och det lite högre priset får man igen mångfalt i smak och kvalitet”, säger Björn Hellman.
Julmust är fortsatt julens viktigaste dryck, före julöl och snaps, och ris à la Malta drar ifrån i dessertligan. På frågan om julmaten kommer att beställas från restaurang, cateringfirma eller matkasseföretag blir svaret definitivt nej – bara en procent vill beställa hem maten. Det svenskarna tycker att de är bäst på att tillaga är Janssons frestelse.
Årets undersökning visar att kvinnorna fortfarande tar det överlägset största ansvaret för att ordna julmaten, men att männen börjar närma sig.
”Det är uppenbart att det svenska julfirandet inte är jämställt. Kvinnor tar ett mycket större ansvar. Men utvecklingen går åt rätt håll. Fler män tar ansvar, helt eller delvis, men självklart skulle vi önska att det gick snabbare”, säger Björn Hellman.
En ny fråga i årets undersökning är: Vilken känd svensk person som har varit aktuell 2019 vill du bjuda in till julbordet? Där toppas listan av Anders Hansen, psykiatriker och populärvetenskaplig författare, före Mia Skäringer och Sven Melander.
Undersökningen utfördes 15–19 november 2019 av Demoskop på uppdrag av Livsmedelsföretagen. Totalt genomfördes 1 102 intervjuer.
Läs hela undersökningen