VASA Bryggeri ställer om till 100 procent återvunnen plast

PUBLICERAD: 25 november 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Niclas Nilsson är VD för VASA Bryggeri i Sundsvall.

VASA Bryggeri utanför Sundsvall kommer att börja använda PET-flaskor av 100 procent återvunnen plast för sina produkter och blir därmed, tillsammans med Coca-Cola Sverige, en av de första fabrikerna i världen att göra denna miljösatsning.

VASA Bryggeri har projekterat för användningen av återvunnen plast sedan slutet av 2018 och kommer att påbörja omställningen med start i början av 2020.

”Miljö har länge varit ett av våra starkaste kärnvärden och vi ämnar att ständigt ligga i framkant när det kommer till klimatförbättrande åtgärder”, förklarar företagets VD Niclas Nilsson.

Genom att använda flaskor av 100 procent återvunnen plast kommer VASA att bidra till minskad produktion av nytillverkad plast med flera ton per år, vilket ger ett märkbart mindre utsläpp av koldioxid. I samarbetet med Returpack pantas nära 90 procent av samtliga sålda flaskor och kan därmed användas för återvinning.

VASA kommer efter omställningen att som tidigare fortsätta använda sig av pappersetiketter istället för plast. Dessutom kommer dessa att appliceras med minimal limmängd för så låg miljöpåverkan som möjligt.

”Omställningen till 100 procent återvunnen plast kommer naturligtvis att kräva stora investeringar och omställningar för VASA Bryggeri, men det känns helt rätt och naturligt att göra den här satsningen”, säger Niclas Nilsson.

I förra veckan gick även Coca-Cola Sverige ut med nyheten, att alla PET-flaskor som används till företagets svenska produkter ska vara gjorda av återvunnen plast. Vattenfabriken i Olofström har också lanserat dryckesflaskor av 100 procent återvunnen PET till sitt smaksatta Eko-vatten.

Läs vidare

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Senaste nytt

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

Circle K testar ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
DSC_2106HR (4)

Spendrups ska börja återvinna kolsyra

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en anläggning för återvinning av kolsyra.
Bild på kolsyreanläggning till prm 230206