Kål me Morot är namnet på Sveriges godaste macka 2019. Det avgjordes under fredagens final i Mack-SM under Sthlm Food & Wine på Stockholmsmässan, där Viktor Lind tog hem vinsten med sin veganska lunchmacka.
Vegansk harissamajonnäs, ångad kål, sojamarinerad portabellosvamp, karamelliserad lök och dragonpicklad morot är några av ingredienserna på Sveriges godaste macka, Kål me Morot, skapad av Viktor Lind.
Juryns motivering lyder:
”Beskt, syrligt, salt och sött i kombination med olika konsistenser låter som kaos i munnen men kan bevisligen också bli en finstämd smakexplosion. Det märks att vinnaren har varit väldigt noggrann och ägnat mycket tid både på att utveckla nya nyanser i smakerna och att skapa en ståtlig macka som utstrålar självförtroende.”
Viktor Lind kommer från Älmhult men bor idag i Malmö, där han är delägare i och kock på Scandwich. Målsättningen var att skapa en vegansk smakexplosion med en bra balans mellan sött, salt, syrligt samt det feta, vilket han lyckades med genom att addera syltad citron och svartvinbärspulver samt toppa med puffade bondbönor.
Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. I årets tävling visade finalisterna på ett genomgående hållbarhetstänk med fyllningar av växtbaserade och lokala råvaror. Utmaningen för de tävlande var att skapa ett helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt samt skapa en macka som är såväl nyttig som mättande.
Under tävlingsdagen skapade de åtta finalisterna, på endast 45 minuter, 20 stycken likadana mackor som därefter bedömdes av en jury utifrån kriterierna smak, utseende, innovation och hygien.