Glasflaska och korn står för vodkans största klimatutsläpp

PUBLICERAD: 30 oktober 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Kornodlingen står, tillsammans med glasflaskan, för den största delen av koldioxidavtrycket under Koskenkorva Vodkas livscykel.

En livscykelanalys av Koskenkorva Vodka visar att glasflaskan och kornodlingen står för den största delen av koldioxidutsläppen, medan destilleriets andel är liten.

Förpackningsmaterialet har stor inverkan på koldioxidavtrycket. Det visar Altias livscykelanalys av Koskenkorva Vodka. För vodka som säljs i glasflaska är koldioxidavtrycket 27 procent högre än för vodka i återvinningsbar PET-flaska (43 respektive 24 procent av produktens totala avtryck).

Den andra faktorn som ger upphov till störst koldioxidutsläpp är odlingen av råvaran korn, som står för 40 respektive 54 procent av produktens totala utsläpp, beroende på om den säljs i glas- eller PET-flaska.

Destilleriet i Koskenkorva står däremot bara för 10-14 procent av vodkans totala koldioxidavtryck. Sedan 2014 har destilleriet ett eget biokraftverk, som använder kornskal som bränsle för produktion av ångenergi.

Altia håller för närvarande på att skapa en ny långsiktig hållbarhetsplan, där ett centralt mål är att minska miljöpåverkan av dryckesförpackningarna.

”Vi vill minska koldioxidavtrycket från förpackningarna och beräkningen av koldioxidavtrycket ger oss viktig information i detta utvecklingsarbete. Om vi till exempel kan öka andelen återvunnet i glas i glasflaskorna minskar koldioxidavtrycket. Inom vissa produkter, till exempel Blossa Glögg, har vi redan lyckats minska glasflaskans vikt avsevärt, och detta kommer vi att eftersträva även med andra produkter framöver”, säger Hannamari Koivula, hållbarhetschef på Altia.

Läs vidare

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Senaste nytt

Kale Foods lanserar Juicy Marbles i Sverige

Kale Foods är distributör för Juicy Marbles växtbaserade produkteri Sverige.
IMG-4737

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1