Internationellt genomslag för The Edible Country

PUBLICERAD: 11 oktober 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Den svenska naturen bjuder på många råvaror till gourmetmåltider, och utländska turister har kunnat laga sin egen måltid vid något av de 13 bord som stått på vackra platser i Sverige under året. Foto: August Dellert

Visit Swedens kampanj The Edible Country har fått mycket uppmärksamhet i utländska medier. Sedan lanseringen i januari har berättelsen om gör det själv-måltider mitt i den svenska naturen spridits i en upplaga på 257 miljoner.

I januari lanserades den internationella Sverige-kampanjen The Edible Country, där utländska turister kan boka bord genom Bookatable på 13 platser i landet och laga sin egen gourmetmåltid av ingredienser som de själva har samlat in i närheten eller köpt i en specialkomponerad varukorg. Fyra svenska stjärnkockar, Titti Qvarnström, Niklas Ekstedt, Anton Bjuhr och Jacob Holmström, har stått för inspriationsrecept med råvaror från naturen.

Initiativet har väckt uppmärksamhet, skriver Visit Sweden i ett pressmeddelande. Flera tunga internationella medier har, något fascinerat, berättat om den öppna svenska naturen och hur Sverige har bjudit in alla att bokstavligen smaka på den. Hittills har Visit Sweden kunnat räkna in över 220 artiklar i online- och tryckta medier i sju länder, med en samlad upplaga på 257 miljoner.

The Washington Post skriver till exempel att ”I Sverige är tillgång till naturen en konstitutionell rätt. Privilegiet, som går tillbaka till medeltiden, är lika integrerad i den svenska livsstilen som allmän hälsovård, generös föräldraledighet och inlagd sill.”

Guide Michelins amerikanska upplaga gör en djupdykning i Sveriges många exempel på hållbar mat och brittiska The Telegraph beskriver The Edible Country som ”världens tjusigaste picknick”. Franska Le Figaro konstaterar att ”I Sverige är det skogen som bjuder på maten.”

”Hälsosam mat uppfattas ofta som komplicerad och lite svår att göra, men i Sverige kan den hittas i alla hörn av vår natur. Just det tog vi fasta på när vi tog fram idén till The Edible Country. Tillsammans med regionala turistorganisationer och lokala entreprenörer har vi velat lyfta fram det unika, rustika och enkla med mat- och naturdestinationen Sverige,” säger Jennie Skogsborn Missuna, Chief Experience Officer på Visit Sweden.

Även i Kina har man i sociala medier skrivit om initiativet och Sverige som resmål, sedan influencers besökte bordet i närheten av Asa norr om Växjö i Småland.

”Vi är riktigt nöjda med genomslaget för kampanjen så här långt. Den är tänkt att leva under lång tid och ger oss möjlighet att visa olika delar av Sverige under flera årstider. Vi har fått en bred spridning och de regioner och entreprenörer som erbjuder upplevelsen vid sina bord har till och med fått bokningar från länder som Australien och Israel”, fortsätter Jennie Skogsborn Missuna.

Störst intresse har kampanjen fått i USA, Tyskland och Kina, men den har även uppmärksammats i Danmark, Frankrike, Norge och Storbritannien.

Kampanjen The Edible Country är också nominerad i Svenska Designpriset i kategorin Information Digital.

Artiklar om The Edible Country
The Washington Post
The Telegraph
Le Figaro
Guide Michelin California

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Svenskarna nyfikna på odlat kött

Över hälften av svenskarna är öppna för att prova odlat kött, enligt en ny rapport.
CC-BY New Age Meats

Vårens nyheter från Arla

Arla lanserar flera nyheter, bland annat en laktosfri mjölkdryck med extra protein och kalcium, Yoggi med körsbärssmak och proteinrika mellanmål.
Arla Protein

Ljusare läge för svensk livsmedelsproduktion

Under årets första kvartal bröt svensk livsmedelsindustri en 18 månader lång period av minskande försäljning och lönsamhet.
carl_eckerdal_1_web

Missvisande rapportering om glasspriser

Flera medier rapporterar om ökade glasspriser, men priset på glass har inte ökat mer än vad den genomsnittliga livsmedelskassen har gjort.
10754 Ice Dream SaltKaramell