Pågens testodlingar ska ge mer hållbart svenskt mjöl

PUBLICERAD: 1 oktober 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Foto: Mårten Svensson

Genom den egna kvarnen, Lilla Harrie Valskvarn (LHV), har Pågen ett nära och långsiktigt samarbete med lokala odlare, som ger kontroll över hela kedjan inklusive odlingsprocessen. Tillsammans med utvalda odlare driver kvarnen ett eget utvecklingsarbete för att säkra tillgången på hållbart svenskt mjöl.

”Vi har en rad testodlingar för att ta fram fler svenska spannmålssorter med lägre påverkan på miljön och bättre bakegenskaper. Genom provodling av sorter från hela Europa får vi fram sorter som passar vårt klimat och svenska jordar, och kan efter några år säkerställa att vi har närodlat utsäde”, säger Jörgen Hansson, utvecklingschef på LHV.

De senaste åren har allt fler valt att satsa på höstgrödor i Sverige. I fjol såddes till exempel 13 procent mer höstvete än genomsnittet för de senaste fem åren. Höstvetet ger ett skydd för marken under vintern och kräver mindre växtnäring per kilo vete. Den sort som LHV har tagit fram ger ett högre proteinvärde och innebär större bakkraft per odlad yta samt en mer resurseffektiv odling. Genom lyckad testodling av det nya höstvetet kan det för första gången odlas i större skala och på sikt bli tillgängligt för alla odlare i Sverige.

Pågen har sett ett ökat intresse för bröd bakat med äldre sädesslag, men också för hållbarhet och lokalt ursprung. Tack vare utvecklingsarbetet på LHV har Pågens bagerier nu tillgång till både durum och dinkel från lokala odlare – sorter som traditionellt inte odlas i någon större utsträckning på våra breddgrader.

”De odlare som deltar i test- och konceptodlingarna får garanterad avkastning för sina insatser, samtidigt ger det oss en bra kontroll över allt från val av utsäde till skörd”, säger Jörgen Hansson.

LHV genomför även försök med råg som kräver mindre växtskyddsmedel och ett nytt ljust fullkornsvete. Dessutom deltar LHV i SLU Grogrund, där akademi och näringsliv samlas för att säkra tillgången till växtsorter för ett hållbart och konkurrenskraftigt jordbruk i Sverige.

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Arlas Keso-mejeri nu helt fossilfritt

Arla i Falkenberg har bytt naturgas mot flisbaserad fjärrvärme och anläggningen är nu helt fossilfri.
5c03efc3-64bc-4420-81ed-0c07cae30c01-w_960

Ökad försäljning av frukt och grönsaker under 2024

Försäljningen av frukt och grönsaker ökade med 4,5 procent under 2024, jämfört med året innan, visar Dagligvaruindex Frukt & Grönt.
2c0510f8-96a3-4549-9482-05415a6a1b7e-w_960

Ökat fokus på Nyckelhålsmärkta produkter

Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen gör en gemensam satsning på att lyfta fram Nyckelhålsmärkningen under januari.
Skärmavbild 2025-01-17 kl. 11.03.18

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc