Findus samarbetar med skolkockar för grönare menyer

PUBLICERAD: 1 oktober 2019
UPPDATERAD: 21 februari


I två år har Findus drivit utbildningen Findus Green Cooking Academy, som utbildar yrkeskockar i vegetarisk matlagning.

Utbildningen Green Cooking Academy är ett resultat av en fokusstudie som Findus genomförde bland 40 yrkeskockar. Studien visade att andelen vegetarisk mat ökar i de offentliga köken. Trots det hade de tillfrågade kockarna funderingar kring hur råvarorna ska tillagas och hur stor efterfrågan är. Sedan starten har flera hundra kockar utbildats, den senaste utbildningen hölls i Stockholm med 17 deltagare.

”Under eftermiddagen lagade vi inte bara god vegetarisk mat, utan hade även många intressanta diskussioner kring vad vi tillsammans kan göra för att eleverna ska äta och uppskatta den gröna maten. I mötet med kockarna blir det nämligen uppenbart att en av de största utmaningarna de möter är att överhuvudtaget få eleverna till matsalen”, säger Maria Svantemark, Nordic Sustainability Manager på Findus.

Kockarna delade under eftermiddagen med sig av många kreativa lösningar, som salladsbarer där eleverna själva får bygga sin lunchsallad, och möjligheten att provsmaka maten innan de lägger den på tallriken.

”Samtalen stärker min tro på att det är endast tillsammans med skolkockarna själva som vi kan göra skolornas menyer grönare. Som leverantör av gröna lösningar så är vi direkt beroende av skolkockarnas erfarenheter, kunskap och input. Vi kommer att fortsätta arbeta hårt för att tillsammans med kommuner, inköpsansvariga, måltidschefer, och inte minst drivna, kreativa och kompetenta skolkockar runt om i landet, göra svenska skolors menyer grönare”, säger Maria Svantemark.

Deltagarna i Findus Green Cooking Academy kommer både från offentlig och privat verksamhet. Under utbildningen, som tar fyra timmar, får kockarna såväl teoretiska som praktiska kunskaper i vegetarisk matlagning, dessutom diskuteras utmaningar med vegetarisk och hållbar matlagning. Slutligen tillagas ett antal vegetariska rätter som äts gemensamt.

Kursen lyfter fram fem viktiga utbildningsområden:

  • Få gästen att välja grönt
  • Laga grönt som mättar
  • Spara tid, pengar och klimat
  • Motverka idétorka
  • Sätt smak, textur och dekoration

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Här är finalisterna till årets matbluff 2024

Fem finalister har utsetts till antipriset Årets matbluff 2024. Nu ska "vinnaren" röstas fram av svenska folket.
matbluff

Oväntade smaklanseringar från Gårdschips

Gårdschips lanserar tre nya, oväntade smakkombinationer: Gin & Tonic, Raspberry Sour samt Chili Cheese.
News-GC

Carlsberg Sverige ny partner till Schweppes

Carlsberg Sverige har ingått ett partnerskap med Schweppes. Det innebär ett av de största tillskotten till Carlsberg Sveriges portfölj på över 15 år.
Unknown

Arvid Nordquists säkerställer fossilfria sjötransporter

Arvid Nordquist inför fossilfria sjötransporter i samarbete med logistikföretaget Scanlog.
Namnlös design (53)