Greenfood har inlett ett samarbete med företaget Rescued Fruits som gör juice av frukt som annars skulle slängas. Hittills i år har över 40 ton äppelkärnhus förvandlats till juicer och smoothies som säljs i butik.
”Minskat matsvinn är ett av våra fokusområden. Vi arbetar med att identifiera livsmedel som riskerar att slängas och använder istället dessa i vår egen produktion eller i samarbete med andra. En broccolistam kan exempelvis bli en fantastisk salladsingrediens, på samma sätt som äppelkärnhus blir goda juicer och smoothies tack vare Rescued”, säger Lisa Isakson, hållbarhetschef på Greenfood.
Rescued producerar framförallt juicer som tillverkas av fullt ätbar frukt som grossister och importörer av olika skäl inte kan sälja. Verksamheten ligger i Helsingborg där man hämtar upp kasserad frukt från Salico, sedan kontrollerar, sorterar, tvättar och putsar Rescued all frukt för hand.
”Varje år slängs eller förstörs runt 1,6 miljarder ton mat i världen. Det är drygt en tredjedel av all mat som produceras. Samtidigt slänger man vatten, näring, tid, pengar och alla andra resurser som det tagit att framställa maten. Genom samarbeten med företag som Greenfood skapar vi produkter av livsmedel som annars skulle gått i spillo”, säger Björn Säwe, VD på Rescued Fruits.