Norska sjömatsföretag får högt betyg i hållbarhet

PUBLICERAD: 9 september 2019
UPPDATERAD: 21 februari


Norska sjömatsproducenter innehar fyra av tio topplaceringar i 2019 års Coller FAIRR Protein Index, som rankar 60 av världens största producenter av animaliskt protein utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Norska MOWI, som är världens största laxproducent, hamnar på första plats i årets index. Lerøy, som hade förstaplatsen 2018, hamnar i år på en tredjeplats. På sjätte plats finns Grieg Seafood och på nionde plats Salmar. Det innebär att alla norska laxproducenter som finns med på listan har placerat sig bland de tio främsta proteinproducenterna i världen.

Coller FAIRR Protein Index baseras på hur världens största producenter av kött, mejeri och sjömat presterar utifrån en rad hållbarhetsfaktorer, som livsmedelssäkerhet, avfall och föroreningar, vattenanvändning, antibiotika, djurskydd, utsläpp av växthusgaser, avskogning samt biologisk mångfald. Indexet lyfter både fram utmaningar och förbättringsområden samt ”best practice”. Syftet är att möjliggöra välgrundade investeringsbeslut i proteinsektorn.

”Norskt havsbruk lyfts speciellt fram som ett positivt exempel när det gäller antibiotikaanvändning och fiskvälfärd. Indexet visar hur viktigt det är med transparens och aktivt hållbarhetsarbete inom matproduktionen, något vi arbetat intensivt och länge med i branschen i Norge”, säger Sigmund Bjørgo, Fiskeriutsending till Sverige på Norges Sjømatråd.

Hela rapporten finns att läsa här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Så ska arbetet mot livsmedelsfusk stärkas

Regeringens utredning för att stärka arbetet mot livsmedelsfusk föreslår att en "Fuskenhet" inrättas på Livsmedelsverket .
av4r5856-scaled

Konsumenterna över lag nöjda med svenska matbutiker

Svenska konsumenter är generellt ganska nöjda med sina matbutiker, trots stigande priser.
Woman checking the grocery receipt

Ulrika Palm blir Cloetta Sveriges nya vd

Cloetta Sveriges nya vd Ulrika Palm kommer närmast från rollen som Division Director Nordics för Midsona Sverige AB.
palm

Mindre salt i bröd och charkprodukter

Saltinnehållet i bröd och charkprodukter som köps i butik har minskat betydligt de senaste åren.
Bröd