Havstenssunds Ostron vinner Änglamarkspriset 2019

PUBLICERAD: 3 september 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Vinnarna av Änglamarkspriset 2019: Fr v Eimy Cabrera Tavera, Ulrika Lorensson och Mathias Svensson.

Svenska folket och Änglamarksprisets jury har röstat fram Havstenssunds Ostron på västkusten till vinnare av Änglamarkspriset 2019. Enligt juryn visar företagets ostronodling tydligt att matglädje och hållbarhet går hand i hand.

För 15 år sedan startades Havstenssunds Ostron av Ulrika Lorensson och Mathias Svensson, som påbörjade försök med att få fram ostronyngel av den svenska inhemska arten Ostrea edulis. Idag är ostronodlingen den första kommersiella odlingen i Sverige.

Havstenssund är ett gammalt centrum för ostronhandel. Härifrån skeppades det ut stora mängder ostron redan på 1800-talet fram till början på 1980-talet, då förekomsten av naturliga ostronbankar reducerades kraftigt. Havstenssunds Ostrons ambition är att åter sätta Havstenssund på kartan för ostronleverans ut i Sverige och sedan två år tillbaka levererar de varje vecka under säsong ut ostron till restauranger och grossister i Sverige.

Under resans gång har en teknik utvecklats, där hela odlingsprocessen sker naturligt i havet, utan att något behöver tillföras såsom föda, energi eller antibiotika. Odlingen sker i specialgjorda nätkassar som flyter i ytan. Detta odlingssystem medför att ostronen ständigt hålls i rörelse och uppehåller sig där det finns mest föda och friskt vatten.

Tekniken, som Havstenssunds Ostron för närvarande är ensamma om i Skandinavien, gör att man nu kan odla storskaligt. Den Krav-certifierade odlingen belastar inte miljön och ambitionen är att bevara och skydda den inhemska arten Ostrea edulis.

”Ostron är en fantastisk råvara som för många är själva sinnebilden av matglädje. Havstenssunds Ostron gör odlingen på ett både innovativt och hållbart sätt, vilket gör att de är en mycket värdig vinnare av Änglamarkspriset 2019”, säger Charlotta Szczepanowski, kvalitets- och hållbarhetschef på Coop.

Havstenssunds Ostron tilldelades priset under en ceremoni på Skansen den 1 september. Prissumman är på 100 000 kronor. Vinnaren har röstats fram av svenska folket och Änglamarksprisets jury.

”Vi är glada över att bli en del av den exklusiva skara i Matsverige som tilldelats Änglamarkspriset. Under 15 år har vi jobbat hårt för att skapa en havsbaserad ostronodling med vårt fina svenska ostron ”Ostrea edulis”. Förutom att de är fantastiskt goda så renar också våra ostron 552 miljoner kubik vatten per år”, säger Mathias Svensson, VD för Havstenssunds Ostron AB.

Änglamarkspriset delas ut årligen till ett företag, en organisation eller person som speglar hållbar matglädje och står för värdefulla insatser inom svensk miljö och ekologi.

För andra året delades även Lilla Änglamarkspriset ut till barn mellan 8-15 år. I år var uppgiften att skapa ny mat av rester för att minska matsvinnet. I år utsågs två vinnare: Francisco Flores de Vigo, 14 år, och Eimy Cabrera Tavera, 15 år

 

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx