Förbrukningen av importerat kött fortsätter att minska

PUBLICERAD: 2 september 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Importen av samtliga köttslag har minskat. Trenden med en minskad import har pågått under flera år nu, allra mest för griskött. Foto: Lena Clarin.|Figuren visar den procentuella utvecklingen av marknadsbalansens delar första halvåret 2019 jämfört med samma period 2018. De största procentuella förändringarna syns för lammkött, men det är också den sektor som är minst rent kvantitativt.

Svenskarnas förbrukning av importerat kött minskar för tredje året i rad, det visar den Jordbruksverkets beräkning för första halvåret 2019.

Importen av samtliga köttslag minskade januari-juni 2019 jämfört med samma period 2018. Trenden har pågått under flera år och är starkast för griskött.

Samtidigt minskade den totala köttförbrukningen med 3,1 procent. Eftersom importen minskar i något snabbare takt än förbrukningen, ökar den svenska marknadsandelen och är nu 76,5 procent för griskött, 59,7 procent för nötkött, 26,6 procent för lammkött och 71,3 procent för matfågel.

Jordbruksverket tar upp flera händelser i omvärlden som påverkar utvecklingen på den svenska köttmarknaden. En svag svenska krona gör det mindre intressant att importera kött. Det omfattande utbrottet av afrikansk svinpest i Kina innebär att antalet grisar minskar kraftigt där. Det har lett till att många europeiska länder har ökat sin export av griskött till Kina, vilket ger ett minskat importtryck i Sverige. Handelskonflikten mellan Kina och USA har bland annat lett till att USA exporterar mer fodersoja till Europa.

Bränderna i Amazonas, Mercosur-avtalet och politiska beslut i Brasilien med koppling till jordbrukssektorn skapar debatt. Brasilianskt kött står normalt för cirka 40 procent av EU:s nötköttsimport, men minskade med knappt fem procent första halvåret 2019.

Efter förra sommarens torka, som ledde till foderbrist, ökade foderpriser och en ökad slakt av kor och får, ser nu Jordbruksverket goda förutsättningar för en ekonomisk återhämtning för jordbrukarna. Årets svenska spannmålsskörd är god och valutakursen är gynnsam då EU-stöden för 2019 ska fastställas.

Senaste nytt

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Reumatikerförbundet lanserar Easy to Use-märkning

Reumatikerförbundet lanserar en produktmärkning för förpackningar och produkter, som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx