Förbrukningen av importerat kött fortsätter att minska

PUBLICERAD: 2 september 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Importen av samtliga köttslag har minskat. Trenden med en minskad import har pågått under flera år nu, allra mest för griskött. Foto: Lena Clarin.|Figuren visar den procentuella utvecklingen av marknadsbalansens delar första halvåret 2019 jämfört med samma period 2018. De största procentuella förändringarna syns för lammkött, men det är också den sektor som är minst rent kvantitativt.

Svenskarnas förbrukning av importerat kött minskar för tredje året i rad, det visar den Jordbruksverkets beräkning för första halvåret 2019.

Importen av samtliga köttslag minskade januari-juni 2019 jämfört med samma period 2018. Trenden har pågått under flera år och är starkast för griskött.

Samtidigt minskade den totala köttförbrukningen med 3,1 procent. Eftersom importen minskar i något snabbare takt än förbrukningen, ökar den svenska marknadsandelen och är nu 76,5 procent för griskött, 59,7 procent för nötkött, 26,6 procent för lammkött och 71,3 procent för matfågel.

Jordbruksverket tar upp flera händelser i omvärlden som påverkar utvecklingen på den svenska köttmarknaden. En svag svenska krona gör det mindre intressant att importera kött. Det omfattande utbrottet av afrikansk svinpest i Kina innebär att antalet grisar minskar kraftigt där. Det har lett till att många europeiska länder har ökat sin export av griskött till Kina, vilket ger ett minskat importtryck i Sverige. Handelskonflikten mellan Kina och USA har bland annat lett till att USA exporterar mer fodersoja till Europa.

Bränderna i Amazonas, Mercosur-avtalet och politiska beslut i Brasilien med koppling till jordbrukssektorn skapar debatt. Brasilianskt kött står normalt för cirka 40 procent av EU:s nötköttsimport, men minskade med knappt fem procent första halvåret 2019.

Efter förra sommarens torka, som ledde till foderbrist, ökade foderpriser och en ökad slakt av kor och får, ser nu Jordbruksverket goda förutsättningar för en ekonomisk återhämtning för jordbrukarna. Årets svenska spannmålsskörd är god och valutakursen är gynnsam då EU-stöden för 2019 ska fastställas.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.