Gustaf Mabrouk utsedd till Årets världskonditor 2019

PUBLICERAD: 6 augusti 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Gustaf Mabrouk är Årets världskonditor 2019. Fotograf: Jonas Bilberg

Den internationella branschorganisationen för bagare och konditorer UIBC har utsett den svenska konditorn Gustaf Mabrouk till Årets världskonditor 2019 (UIBC World Confectioner of the year 2019).

Gustaf Mabrouk har en lång karriär som konditor. Han vann tävlingen Årets Konditor redan som 19-åring 1995. Därefter flyttade han till New York för att fortsätta förkovra sig. De senaste åren har Gustaf bott och arbetat i Sverige. Han har bland annat tävlat i World Chocolate Masters och varit coach för det Svenska Konditorlandslaget.

”Jag är så fantastiskt hedrad av att få utmärkelsen Årets världskonditor. Jag brinner för det fantastiska konditoryrket och mest av allt för choklad. Mitt intresse sträcker sig hela vägen från kakaoodlingarna till processen att tillverka choklad och därefter skapa fantastiska bakverk. Jag hoppas att den här utmärkelsen kan hjälpa mig att inspirera fler till att intressera sig för choklad och konditoryrket”, säger Gustaf Mabrouk.

Med Gustaf Mabrouks utmärkelse befäster Sverige sin topposition inom bageri och konditori. 2017 utsågs Anders Oskarsson till Årets världskonditor och 2015 fick Håkan Johansson utmärkelsen Årets världsbagare.

”Vi på Livsmedelsföretagen arbetar varje dag med att Sverige ska bli världens bästa matland. Svenska livsmedel är gjorda på otroliga råvaror, håller hög kvalitet och produceras på ett hållbart sätt – dessutom smakar de fantastiskt gott. Med de återkommande internationella framgångarna inom bageri och konditori och skickliga, välrenommerade yrkespersoner som Gustaf Mabrouk visar vi att Sverige redan är en toppnation att räkna med när det kommer till mat och dryck”, säger Björn Hellman, VD för Livsmedelsföretagen.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado