Gustaf Mabrouk utsedd till Årets världskonditor 2019

PUBLICERAD: 6 augusti 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Gustaf Mabrouk är Årets världskonditor 2019. Fotograf: Jonas Bilberg

Den internationella branschorganisationen för bagare och konditorer UIBC har utsett den svenska konditorn Gustaf Mabrouk till Årets världskonditor 2019 (UIBC World Confectioner of the year 2019).

Gustaf Mabrouk har en lång karriär som konditor. Han vann tävlingen Årets Konditor redan som 19-åring 1995. Därefter flyttade han till New York för att fortsätta förkovra sig. De senaste åren har Gustaf bott och arbetat i Sverige. Han har bland annat tävlat i World Chocolate Masters och varit coach för det Svenska Konditorlandslaget.

”Jag är så fantastiskt hedrad av att få utmärkelsen Årets världskonditor. Jag brinner för det fantastiska konditoryrket och mest av allt för choklad. Mitt intresse sträcker sig hela vägen från kakaoodlingarna till processen att tillverka choklad och därefter skapa fantastiska bakverk. Jag hoppas att den här utmärkelsen kan hjälpa mig att inspirera fler till att intressera sig för choklad och konditoryrket”, säger Gustaf Mabrouk.

Med Gustaf Mabrouks utmärkelse befäster Sverige sin topposition inom bageri och konditori. 2017 utsågs Anders Oskarsson till Årets världskonditor och 2015 fick Håkan Johansson utmärkelsen Årets världsbagare.

”Vi på Livsmedelsföretagen arbetar varje dag med att Sverige ska bli världens bästa matland. Svenska livsmedel är gjorda på otroliga råvaror, håller hög kvalitet och produceras på ett hållbart sätt – dessutom smakar de fantastiskt gott. Med de återkommande internationella framgångarna inom bageri och konditori och skickliga, välrenommerade yrkespersoner som Gustaf Mabrouk visar vi att Sverige redan är en toppnation att räkna med när det kommer till mat och dryck”, säger Björn Hellman, VD för Livsmedelsföretagen.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland