Här kommer en kort sammanfattning av juli månads livsmedelsnyheter:
Fortsatt ökning för köttfria burgare
Försäljningen av färska och frysta köttsubstitut har ökat med 9,6 procent hittills i år och med 17,5 procent de senaste två åren. Mest har de färska produkterna ökat – med 44,3 procent på två års tid. Det visar siffror från Nielsen, rapporterar Svenska Dagbladet.
EU-kommissionen nödstoppar torskfisket i södra Östersjön
För att minska hotet mot det östra torskbeståndet i Östersjön, har EU-kommissionen beslutat att förbjuda kommersiellt fiske efter torsk i de södra delarna av Östersjön från den 24 juli till och med 31 december 2019. För svenska vatten innebär det ett område längs syd- och östkusten, i princip från Falsterbo till Kalmar. Vissa undantag gäller för det småskaliga kustnära fisket. Fritidsfisket påverkas inte.
Midsona köper fransk-spanska Alimentation Santé
Midsona stärker sin ställning inom ekologiska och växtbaserade livsmedel i Europa genom att förvärva Alimentation Santé med kända ekologiska varumärken, som Celnat, Vegetalia och Happy Bio. Köpeskillingen uppgår till 57,5 miljoner euro (cirka 604 miljoner kronor).
Var femte svensk vet inte vad bäst före betyder
En av fem svenskar kan inte skilja på bäst före-dag och sista förbrukningsdag, enligt en Sifo-undersökning från nätbutiken Matsmart. Resultatet är en klar förbättring, för två år sedan var motsvarande siffra 33 procent.
Skånemejerier skriver under Transportinitiativet 2025
Skånemejerier har skrivit på Transportinitiativet 2025, ett frivilligt åtagande inom branschorganisationen DLF för företag som säljer dagligvaror till handel, restauranger och storhushåll i Sverige. Målet med Transportinitiativet är 100 procent fossilfria transporter 2025. Mer information om Transportinitiativet
Ny rapport stärker Livsmedelsverkets råd om saltintag
En ny rapport, som har tagits fram gemensamt av USA och Kanada, visar att vuxna bör begränsa sitt saltintag till 5,75 gram per dag för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, vilket ligger i linje med Livsmedelsverkets råd.
Juiceindustrins bärrester blir nyttiga snacks
Genom att kombinera pressrester från juice- och smoothietillverkning med fullkornsrågmjöl och använda sig av tekniken extrudering har forskare inom projektet Ecoberries tagit fram hälsosamma och näringsrika snacks.
”Extrudering fungerar bra ihop med bärpressrester, men det kan lika gärna handla om pressrester från äpplen eller andra frukter och grönsaker. Vi tror att vi kan ha en produkt på marknaden inom några få år”, säger Marie Alminger, biträdande professor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers och koordinator för det europeiska projektet.
Ekologiskt jordbruk ökar i Sverige
Den ekologiskt odlade jordbruksmarken har ökat med 58 procent i Sverige under de senaste tio åren, motsvarande 224 040 hektar. KRAV-certifierade gårdar står för större delen av den ekologiskt brukade jorden. Det visar siffror från Jordbruksverket.
Ekologisk odling i växthus fortsätter att öka i Sverige
2018 ökade den ekologiska odlingen i växthus med 13 procent, till en areal på 300 000 kvadratmeter. För att möta det ökade behovet av kunskap inom ekologisk växthusodling har Jordbruksverket uppdaterat sitt material, som kan laddas ner från jordbruksverket.se.
WWF varnar för importen av cypriotisk halloumi
Sveriges import av den cypriotiska osten halloumi har ökat explosionsartat – från 21 ton 2010 till 4 000 ton 2018. Ökningen beror till stor del på att allt fler ersätter kött med halloumi. Eftersom Cypern är det land i Europa som använder mest antibiotika inom djuruppfödningen, flaggar WWF för att inte ge halloumi grönt ljus i den nya versionen av Köttguiden, som även kommer att omfatta ostar.
”Halloumi är en av de produkterna som ersätter kött på tallriken. Om man tror att man gör ett bra val, då är det viktigt att ha ett bra underlag. Det kan faktiskt vara så att det valet är sämre än den köttbit man just valde bort. Det är en risk som vi på WWF vill belysa. Vi vill hjälpa konsumenterna att välja rätt”, säger Anna Richert, matexpert på WWF, till SVT Nyheter.
Lidl bygger Sveriges första klimatneutrala butik
I början av juli togs första spadtaget till Lidls klimatneutrala butik på Gotland, som ska stå klar sommaren 2020. Butiken är ett pilotprojekt för Sweden Green Building Councils nya certifiering NollCO2 och målet är att butiken ska ha ett nollutsläpp av koldioxid under hela sin livstid, från ritbordet till rivning.
City Gross satsar på fisk från svenska gårdar
City Gross blir den första livsmedelskedjan i landet med att erbjuda Gårdsfisk i samtliga butiker. Kunderna kommer först och främst att kunna köpa hel fisk och filé av rödstrimma och clarias i butikernas färskvarudiskar. Så småningom ska utbudet kompletteras ytterligare.