Mer svensk mat och dryck genom regional samverkan

PUBLICERAD: 17 juni 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Under hösten 2019 bjuder Jordbruksverket in till sex klusterträffar runt om i landet för att arbetet med den svenska livsmedelsstrategin ska bli mer effektivt. Foto Shutterstock

Under hösten bjuder Jordbruksverket in till sex klusterträffar runt om i landet för att arbetet med den svenska livsmedelsstrategin ska bli mer effektivt. 

Utöver den nationella livsmedelsstrategin, finns idag regionala livsmedelsstrategier i de flesta län. Jordbruksverket har fått uppdraget från regeringen av att främja samverkan mellan aktörer på regional nivå kring livsmedelsstrategin. Målet med träffarna är att bidra till en ännu bättre samverkan mellan ansvariga aktörer inom och över läns- och regiongränser än vad som finns i dag.

”De regionala strategierna har inte tagits fram samtidigt och såväl ägarskapet som genomförandet av dem hanteras olika. De aktörer som arbetar med genomförandet av sina respektive strategier kan därför inspireras av och lära mycket av varandra. De kan även nätverka och samverka mer än idag. Det är viktigt att hjul som redan uppfunnits inte uppfinns igen”, säger Eva Sundberg som är Jordbruksverkets koordinator för uppdraget.

Här finns mer information om uppdraget och klusterträffarna

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland