Svenskt Sigill vill begränsa användningen av fiskmjöl

PUBLICERAD: 7 juni 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Varje år fiskas 15 miljoner ton fisk upp för att användas i foder till andra djur.

Fiskmjöl som används som foder till andra djur bidrar till utfiskning av haven. Detta är inte hållbart och därför har Svenskt Sigill helt valt bort fiskmjöl till kycklingar och kraftigt begränsat användningen till fiskuppfödning på land, meddelar Svenskt Sigill i ett pressmeddelande

Certifiering enligt Svenskt Sigill tillåter inget fiskmjöl i foder till slaktkyckling eller värphöns. I den nya certifieringen för fisk och skaldjur som föds upp på land, som lanseras i september, har krav införts som begränsar mängden fiskmjöl och fiskolja i fodret. Kvoten fisk in fisk ut ska vara mindre än 1:1, alltså det ska gå åt mindre än 1 kilo fisk för varje kilo som produceras.

Svenskt Sigill kräver även att man, med några få undantag, ska använda sig av certifierat fiskmjöl och fiskolja (till exempel MSC eller IFFO RS). Detta innebär bland annat att fiskerierna kontrolleras och följer reglerna för miljön och vilda fiskbestånd. På sikt är förhoppningen att fiskmjölet kan minska ännu mer eller ersättas med nya hållbara proteinfodermedel som möjliggör en produktion med så liten påverkan på miljön som möjligt.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Shoan Etemadi blir ny vd för Hemköpskedjan

Hemköpskedjans nuvarande vice vd och försäljningschef Shoan Etemadi har rekryterats som vd för Hemköpskedjan.
axfood

Låg kunskap om spillvärme i livsmedelsindustrin

Det finns ett stort kunskapsglapp om energieffektivisering hos hållbarhetschefer inom livsmedelsindustrin, enligt en ny rapport.
Jesper_Wiren01

Oddlygood lanserar iskaffe i två smaker

Havredrycken Oddlygood Ice Ice Coffee kommer i smakerna Original och Caramel.
IceIce

Marabous nya produktionslinje invigd

Cirka 200 miljoner kronor har investerats i den nya produktionslinjen i Upplands Väsby, som är en av de största för chokladkakor i världen.
2(1)