Köttskolan.se lanserar tre nya lektioner till grillsäsongen

PUBLICERAD: 10 maj 2019
UPPDATERAD: 21 februari


För den som undrar vad en ”Chuck roll” är, eller var ”Porkbutt” sitter på grisen, kommer nu tre helt nya lektioner med filmer om amerikanska styckningsdetaljer och barbecue i Köttskolan.se.

”Vi vill berätta om de amerikanska detaljerna och förklara vilka delar de motsvarar i svensk styckning. Det är ett sätt att skapa kunskap om styckning och tillagning, som vi hoppas leder till efterfrågan på nya detaljer i Sverige. Att använda fler hela delar av hela djuret är både resurssmart och ekonomiskt”, säger Isabel Moretti, VD Svenskt Kött.

Två lektioner om styckningsdetaljer för grillning och barbecue med griskött och nötkött samt en film som reder ut olika benämningar av skivade detaljer av nötkött kommer nu i Köttskolan. Lektionerna presenteras av en av Sveriges bästa experter på barbecue och rökning av kött, Johan Åkerberg, som bland annat är delägare av måltidskonsultfirman Måltid och restaurangen HolySmoke BBQ i Skåne.

”Det är roligt att inspirera till att testa nya detaljer och smaker. Jag har rest en hel del till USA och andra delar av världen och lärt mig mycket om hur de styckar och tillagar köttet för att det ska passa för barbecue. En kunskap jag gärna delar med mig av här hemma”, säger Johan Åkerberg.

Filmen ”Amerikansk styckning på svenska – nötkött” fördjupar sig i detaljer styckade på amerikanskt vis och som börjar synas allt mer i butiker och även på restauranger här i Sverige. Det är ofta lite större detaljer som passar för indirekt långgrillning eller barbecue. Det handlar till exempel om brisket (nötbringa), shoulderclod, som motsvaras av bog på svenska, samt topblade, som vi kallar fjäderbladsbog. Det är ofta framdelskött som är ett resursklokt och prisvärt kött och kräver längre tillagning för att bli mört och gott.

Filmen om griskött visar på samma sätt de detaljer av gris som är populära för barbecue, hur de ser ut och vad man kan göra med dem, till exempel olika varianter på styckning av revben och sida, som spareribs, St Louis cut, ribtip, baby back ribs, porkbelly och porkshoulder. Många detaljer av griskött lämpar sig utmärkt för barbecue, då det innehåller mycket fett som gör att köttet behåller sin saftighet.

Den tredje filmen om handlar om det skivade köttet, dess amerikanska benämningar och motsvarigheter på svenska.

Köttskolan.se är en digital köttskola med grundutbildningar för medarbetare inom dagligvaruhandeln och intresserade konsumenter.Den ger på ett enkelt sätt mer kunskap om kött som råvara, mat och näring, samt information om det svenska köttet. Köttskolan innehåller utbildningar i att välja, laga och hantera kött. Kursdeltagarna kan följa en utbildningsplan och skaffa sig kunskap i egen takt och efter eget intresse. Det finns över 50 korta, enkla lektioner med filmer som går att följa på mobil, padda eller dator. När man genomfört en utbildning kan man göra ett prov och få diplom.

Se filmen om nötkött
Se filmen om griskött
Se filmen om skivat kött
Köttskolan.se

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Coop ansluter till Lantmännens odlingsprogram

Coop ansluter Coop Havregryn till Klimat & Natur – Lantmännens odlingsprogram för Framtidens Jordbruk.
coop

Agtira stärker sin marknadsposition

Agtira blir medlem i Svenska Odlarlaget, en medlemsägd producentorganisation för växthusodlare i Sverige.
agtira vd

Första trendrapporten om svenskt öl

Hur ser framtiden ut för svenskt öl? Vilka trender präglar branschen 2025? Beernews presenterar Sveriges första trendrapport om öl.
Skärmavbild 2025-01-14 kl. 08.53.14

Consivo köper dansk livsmedelsdistributör

Consivo Group har förvärvat danska livsmedelsdistributören L’Italia Buona och kan nu erbjuda sina tjänster på alla fyra nordiska huvudmarknader.
Bild 1 Pasta