Matsvinn från butiker ska bli nya måltider genom test i Göteborg

PUBLICERAD: 29 april 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Philip Axelsson och Martin Alm från Nordish Market har precis laddat sina lådcyklar med överskottsmat från Coop Avenyn. Foto: Max Björkman, Chalmers Industriteknik

Varje år slänger svenska butiker 30 000 ton mat, trots att en stor del fortfarande är ätlig. För att komma tillrätta med detta slöseri har nu utvalda Coop Väst-butiker i Göteborg och matleveranstjänsten Nordish Market påbörjat ett test för att se hur restauranger kan ta tillvara överbliven mat.

Testet är en del av projektet ”Restauranger räddar butikers matsvinn”, vars syfte är att ta fram förslag på logistiksystem och affärsmodeller så att restauranger effektivt ska kunna ta emot och förädla överbliven mat från butiker, som annars riskerar att bli svinn.

Projektet, som är en förstudie, finansieras av Vinnova och utförs av åtta samarbetspartners som representerar viktiga aktörer: Chalmers Industriteknik, Paul Svensson Mat AB, LogTrade, WhyWaste, Coop, Stockholm Stadsmission, Martin & Servera och Menigo. Det hittills utförda arbetet har nu lett till att Nordish Food som är en del av Nordish Market kommer att ingå i ett test tillsammans med Coop Väst.

”Syftet med denna förstudie är att få en förståelse för hur dessa system ska byggas upp. Detta test är viktigt för att både identifiera framgångsfaktorer och de utmaningar vi behöver arbeta vidare med. Efter sommaren kommer vi att ansöka om ett fortsättningsprojekt för att kunna göra tester i ännu större skala och lärdomarna från detta test kommer att vara värdefulla inför planeringen av huvudprojektet, säger Kristina Liljestrand på Chalmers Industriteknik, som också leder projektet.

Philip Axelsson på Nordish Food tycker att det ska bli spännande att få testa att även arbeta med överskottsmat:

”Hållbarhetsarbete är grundbulten i vårt koncept, och vi lägger idag ett stort fokus på att sälja ekologiska och bra närproducerade råvaror från småskaliga producenter runtomkring Göteborg. Om detta test faller väl ut, hoppas vi att vi inom kort ska kunna erbjuda våra kunder en ”svinn-rätt”. Då vi har många väldigt miljömedvetna kunder idag hoppas och tror vi att detta är något de kommer att uppskatta.”

Förstudien pågår fram till augusti 2019.

”Vi ser väldigt positivt på detta projekt, eftersom matsvinnsfrågan är central i vårt hållbarhetsarbete inom Coop. Genom detta test kan vi utvärdera en ny möjlighet att hitta lösningar för att rädda överbliven mat från våra butiker. Primärt är för oss att undvika att matsvinn uppstår, men när det gör det måste vi ha bra lösningar på plats för att rädda denna mat”, säger Camilla Grönkvist, som är kvalitetsansvarig på Coop Väst.

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx