Varje år slänger svenska butiker 30 000 ton mat, trots att en stor del fortfarande är ätlig. För att komma tillrätta med detta slöseri har nu utvalda Coop Väst-butiker i Göteborg och matleveranstjänsten Nordish Market påbörjat ett test för att se hur restauranger kan ta tillvara överbliven mat.
Testet är en del av projektet ”Restauranger räddar butikers matsvinn”, vars syfte är att ta fram förslag på logistiksystem och affärsmodeller så att restauranger effektivt ska kunna ta emot och förädla överbliven mat från butiker, som annars riskerar att bli svinn.
Projektet, som är en förstudie, finansieras av Vinnova och utförs av åtta samarbetspartners som representerar viktiga aktörer: Chalmers Industriteknik, Paul Svensson Mat AB, LogTrade, WhyWaste, Coop, Stockholm Stadsmission, Martin & Servera och Menigo. Det hittills utförda arbetet har nu lett till att Nordish Food som är en del av Nordish Market kommer att ingå i ett test tillsammans med Coop Väst.
”Syftet med denna förstudie är att få en förståelse för hur dessa system ska byggas upp. Detta test är viktigt för att både identifiera framgångsfaktorer och de utmaningar vi behöver arbeta vidare med. Efter sommaren kommer vi att ansöka om ett fortsättningsprojekt för att kunna göra tester i ännu större skala och lärdomarna från detta test kommer att vara värdefulla inför planeringen av huvudprojektet, säger Kristina Liljestrand på Chalmers Industriteknik, som också leder projektet.
Philip Axelsson på Nordish Food tycker att det ska bli spännande att få testa att även arbeta med överskottsmat:
”Hållbarhetsarbete är grundbulten i vårt koncept, och vi lägger idag ett stort fokus på att sälja ekologiska och bra närproducerade råvaror från småskaliga producenter runtomkring Göteborg. Om detta test faller väl ut, hoppas vi att vi inom kort ska kunna erbjuda våra kunder en ”svinn-rätt”. Då vi har många väldigt miljömedvetna kunder idag hoppas och tror vi att detta är något de kommer att uppskatta.”
Förstudien pågår fram till augusti 2019.
”Vi ser väldigt positivt på detta projekt, eftersom matsvinnsfrågan är central i vårt hållbarhetsarbete inom Coop. Genom detta test kan vi utvärdera en ny möjlighet att hitta lösningar för att rädda överbliven mat från våra butiker. Primärt är för oss att undvika att matsvinn uppstår, men när det gör det måste vi ha bra lösningar på plats för att rädda denna mat”, säger Camilla Grönkvist, som är kvalitetsansvarig på Coop Väst.