Nu finns en checklista på verksamt.se som gör det enklare att starta och driva vattenbruk, som odling av fisk, skaldjur och alger. Vattenbruksföretag behöver vända sig till många olika myndigheter för att lämna uppgifter och söka tillstånd. Checklistan ska hjälpa till att ge en överblick över vilka myndighetskontakter som behöver tas.
Den digitala lösningen har tagits fram i ett samarbete mellan Jordbruksverket, Tillväxtverket och Livsmedelsverket. Checklistan finns på den myndighetsgemensamma webbplatsen verksamt.se, som samlar information och e-tjänster för att starta och driva företag. Uppdraget är inom ramen för livsmedelsstrategin.
Checklistan gör att företagare slipper vara rädda för att missa någon information eller något tillstånd, de får också en bra överblick utan att behöva leta sig fram på olika myndigheters webbplatser, berättar Anne Hansson, som leder regeringsuppdraget Utveckla digitala tjänster för företag i livsmedelskedjan:
”Man fyller helt enkelt i vissa kriterier och får en sammanställning på det man behöver göra för att kunna starta sitt företag.”
I slutet av förra året publicerades en liknande lösning för företag i biodlar- eller honungsbranschen.
”Det här är två pilotbranscher som är en sorts motvikter. För att starta och driva vattenbruk kan det krävas upp mot 40 olika tillstånd, anmälningar med mera. Biodlar- och honungsbranschen behöver inte ta så många myndighetskontakter, säger Anne Hansson.
Verksamt.se hade ca 3,1 miljoner användare förra året, vilket var en uppgång med 20 procent jämfört med året innan.
Myndigheterna bygger nu vidare på checklistor och processkartläggningar för de bägge pilotbranscherna, till exempel genom att ta fram ett koncept för att företagare bara ska lämna sina uppgifter en gång, en så kallad samtjänst, och utreda vilka hinder som finns, organisatoriskt, tekniskt och juridiskt. Meningen är att fler branscher inom livsmedelskedjan ska kunna ta del av lösningar som föreslås och tas fram.
Se hela checklistan för vattenbruk.