Att tillsätta nitrit som konserveringsmedel i charkprodukter är onödigt, enligt en hemlig rapport läckt till The Observer. Det skriver Äkta vara.
Den brittiska tidningen The Observer har kommit över en läckt rapport från branschorganisationen British Meat Processers Association, BMPA. Syftet med rapporten var att bevisa att nitrit är nödvändigt för att tillverka säkra produkter, men resultaten pekar åt ett annat håll. Det rapporterar Äkta vara i ett pressmeddelande.
Nitrit används i charkprodukter för att förhindra tillväxt av den livsfarliga bakterien Clostridium botulinum, men tillsatsen har även betydelse för färgen, texturen, smaken och förmågan att behålla vatten. Eftersom nitrit kan bilda cancerframkallande nitrosaminer, tillsammans med andra ämnen i maten, är tillsatsen omdebatterad.
Enligt en artikel i tidningen The Guardian står det att läsa i rapporten:
”Resultaten visar oförändrade nivåer av C botulinum under konserveringsprocessen, vilket antyder att nitriten inte är giftig för sporerna av C botulinum vid koncentrationer på upp till 150 ppm nitrit.”
150 milligram nitrit per kilo produkt är den högsta halten som får tillsättas inom EU.
”Den här läckta interna rapporten är högst genant för charkindustrin och för den brittiska livsmedelsmyndigheten, som envist har basunerat ut myten att nitriter är nödvändiga för att skydda mot botulism, säger Joan Walmsley, ledamot av det brittiska överhuset och vice ordförande i en parlamentsgrupp mot cancer, till The Guardian.
Enligt BMPA ska rapporten, efter en ordentlig granskning, överlämnas till den brittiska livsmedelsmyndigheten.
Äkta vara har flera gånger skrivit om att nitrit inte är så nödvändig som branschen har gjort gällande och att man i bland annat Danmark, Finland och Italien länge har tillverkat nitritfria produkter i stor skala utan några utbrott av botulism.
”Botulismargumentet framstår allt mer som ett svepskäl för att rättfärdiga användningen av en onödig och misstänkt farlig tillsats. Det huvudsakliga skälet till att industrin vill använda nitrit verkar istället vara att det färgar köttet attraktivt rosa, men det pratar de väldigt tyst om”, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.