Nitrit i charkvaror är onödigt, enligt hemlig läckt rapport

PUBLICERAD: 12 april 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Nitrit ger charkprodukter, som skinka, en rosa färg.

Att tillsätta nitrit som konserveringsmedel i charkprodukter är onödigt, enligt en hemlig rapport läckt till The Observer. Det skriver Äkta vara.

Den brittiska tidningen The Observer har kommit över en läckt rapport från branschorganisationen British Meat Processers Association, BMPA. Syftet med rapporten var att bevisa att nitrit är nödvändigt för att tillverka säkra produkter, men resultaten pekar åt ett annat håll. Det rapporterar Äkta vara i ett pressmeddelande.

Nitrit används i charkprodukter för att förhindra tillväxt av den livsfarliga bakterien Clostridium botulinum, men tillsatsen har även betydelse för färgen, texturen, smaken och förmågan att behålla vatten. Eftersom nitrit kan bilda cancerframkallande nitrosaminer, tillsammans med andra ämnen i maten, är tillsatsen omdebatterad.

Enligt en artikel i tidningen The Guardian står det att läsa i rapporten:

”Resultaten visar oförändrade nivåer av C botulinum under konserveringsprocessen, vilket antyder att nitriten inte är giftig för sporerna av C botulinum vid koncentrationer på upp till 150 ppm nitrit.”

150 milligram nitrit per kilo produkt är den högsta halten som får tillsättas inom EU.

”Den här läckta interna rapporten är högst genant för charkindustrin och för den brittiska livsmedelsmyndigheten, som envist har basunerat ut myten att nitriter är nödvändiga för att skydda mot botulism, säger Joan Walmsley, ledamot av det brittiska överhuset och vice ordförande i en parlamentsgrupp mot cancer, till The Guardian.

Enligt BMPA ska rapporten, efter en ordentlig granskning, överlämnas till den brittiska livsmedelsmyndigheten.

Äkta vara har flera gånger skrivit om att nitrit inte är så nödvändig som branschen har gjort gällande och att man i bland annat Danmark, Finland och Italien länge har tillverkat nitritfria produkter i stor skala utan några utbrott av botulism.

”Botulismargumentet framstår allt mer som ett svepskäl för att rättfärdiga användningen av en onödig och misstänkt farlig tillsats. Det huvudsakliga skälet till att industrin vill använda nitrit verkar istället vara att det färgar köttet attraktivt rosa, men det pratar de väldigt tyst om”, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx