Nitrit i charkvaror är onödigt, enligt hemlig läckt rapport

PUBLICERAD: 12 april 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Nitrit ger charkprodukter, som skinka, en rosa färg.

Att tillsätta nitrit som konserveringsmedel i charkprodukter är onödigt, enligt en hemlig rapport läckt till The Observer. Det skriver Äkta vara.

Den brittiska tidningen The Observer har kommit över en läckt rapport från branschorganisationen British Meat Processers Association, BMPA. Syftet med rapporten var att bevisa att nitrit är nödvändigt för att tillverka säkra produkter, men resultaten pekar åt ett annat håll. Det rapporterar Äkta vara i ett pressmeddelande.

Nitrit används i charkprodukter för att förhindra tillväxt av den livsfarliga bakterien Clostridium botulinum, men tillsatsen har även betydelse för färgen, texturen, smaken och förmågan att behålla vatten. Eftersom nitrit kan bilda cancerframkallande nitrosaminer, tillsammans med andra ämnen i maten, är tillsatsen omdebatterad.

Enligt en artikel i tidningen The Guardian står det att läsa i rapporten:

”Resultaten visar oförändrade nivåer av C botulinum under konserveringsprocessen, vilket antyder att nitriten inte är giftig för sporerna av C botulinum vid koncentrationer på upp till 150 ppm nitrit.”

150 milligram nitrit per kilo produkt är den högsta halten som får tillsättas inom EU.

”Den här läckta interna rapporten är högst genant för charkindustrin och för den brittiska livsmedelsmyndigheten, som envist har basunerat ut myten att nitriter är nödvändiga för att skydda mot botulism, säger Joan Walmsley, ledamot av det brittiska överhuset och vice ordförande i en parlamentsgrupp mot cancer, till The Guardian.

Enligt BMPA ska rapporten, efter en ordentlig granskning, överlämnas till den brittiska livsmedelsmyndigheten.

Äkta vara har flera gånger skrivit om att nitrit inte är så nödvändig som branschen har gjort gällande och att man i bland annat Danmark, Finland och Italien länge har tillverkat nitritfria produkter i stor skala utan några utbrott av botulism.

”Botulismargumentet framstår allt mer som ett svepskäl för att rättfärdiga användningen av en onödig och misstänkt farlig tillsats. Det huvudsakliga skälet till att industrin vill använda nitrit verkar istället vara att det färgar köttet attraktivt rosa, men det pratar de väldigt tyst om”, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Coop ansluter till Lantmännens odlingsprogram

Coop ansluter Coop Havregryn till Klimat & Natur – Lantmännens odlingsprogram för Framtidens Jordbruk.
coop

Agtira stärker sin marknadsposition

Agtira blir medlem i Svenska Odlarlaget, en medlemsägd producentorganisation för växthusodlare i Sverige.
agtira vd

Första trendrapporten om svenskt öl

Hur ser framtiden ut för svenskt öl? Vilka trender präglar branschen 2025? Beernews presenterar Sveriges första trendrapport om öl.
Skärmavbild 2025-01-14 kl. 08.53.14

Consivo köper dansk livsmedelsdistributör

Consivo Group har förvärvat danska livsmedelsdistributören L’Italia Buona och kan nu erbjuda sina tjänster på alla fyra nordiska huvudmarknader.
Bild 1 Pasta