Alla delar av broccolin ska tas tillvara i nya produkter

PUBLICERAD: 19 mars 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Bara en tredejdel av broccoliplantan används idag, medan resten plöjs ner.

Ett nystartat EIP-projekt vid SLU i Alnarp ska ta fram nya klimatsmarta och hälsosamma produkter av broccolidelar, som idag inte används utan plöjs ner.

I dag används endast cirka en tredjedel av en broccoliplanta, trots att en stor del av den är fullt ätbar och nyttig. I vissa länder, till exempel USA, säljs broccoliblad som en fullvärdig produkt, men i Sverige skördas endast den övre delen av plantan, som består av blomknoppar och en del av stjälken, medan resten plöjs ner. Detta kan sägas vara en del av svinnet med mat.

EIP-projektet vid SLU i Alnarp, som är finansierat av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, kommer att använda de broccolidelar som idag ratas till att utveckla nya produkter, som till exempel kan användas i bröd, vegetabiliska biffar, grytor, soppor, med mera.

I projektet undersöks skördeteknik och produktionsekonomi för odlaren men även vilka skonsamma processtekniker som kan användas för att bevara näringsämnen och andra nyttiga komponenter. Viktiga aspekter vid utvecklingen är sensorik, att det är svenskodlat, hälsovärdet och klimat/miljö.

Projektet fokuserar på broccoli, men metoderna för att ta tillvara råvara och göra nya inblandningsprodukter kan även tjäna som modell för annan utveckling av produkter där sidoströmmar används.

”Målsättningen är att ge förutsättning för nya produkter som är klimatsmarta och hälsosamma och som bidrar till bättre resurseffektivitet och livsmedelsförsörjning”, säger professor Marie Olsson som leder projektet.

Projektet är ett samarbetsprojekt mellan SLU, RISE, Grönsaksmästarna Nordic AB, Fazer Bageri AB, Lyckeby Culinar AB, HIR Skåne AB, LRF Trädgård och Ulla Nilsson Konsult AB.

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström