Idag den 18 mars startar Willys Restakuten, en tjänst på Instagram, där användarna kan lägga upp bilder på sina rester och få recept eller tillagningstips.
Restakuten är Willys senaste initiativ i kampen mot matsvinnet.
”Vi har länge arbetat med att minska vårt matsvinn och nu vill vi inspirera och hjälpa hushållen att slänga mindre mat. Genom Restakuten vill vi visa hur enkelt det är att ta tillvara på mat som annars skulle hamnat i soporna”, säger Johanna Eurén, kommunikationschef på Willys.
Restakuten startar 18 mars och kommer att vara bemannad 12.00-18.00. Initiativet testas under tio dagar och om gensvaret blir stort kan det bli ett återkommande koncept.
Så här fungerar Restakuten:
1. Fota dina rester och posta bilden på Instagram med hashtag #svinnsmart och @willyssverige.
2. Snart kommer ett recept baserat på resterna
Restakuten är en del av Willys initiativ Svinnsmart. En Sifo-undersökning på uppdrag av Willys visar vad som slängs mest i de svenska hushållen och av dessa rester har ett stort antal svinnsmarta recept tagits fram.
Svenskarnas 10 mest slängda varor:
Vad av nedanstående har du eller någon i ditt hushåll slängt de senaste 30 dagarna?
1. Mjukt bröd 46 %
2. Gurka 30 %
3. Banan 27 %
4. Clementin 24 %
5. Tomater 23 %
6. Äpplen 23 %
7. Mjölk 22 %
8. Crème fraiche 21 %
9. Morot 20 %
10. Lök 18 %