Alexander Pelli tog hem segern i Årets Bagare 2019

PUBLICERAD: 15 mars 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Alexander Pelli, som jobbar på Bageri Petrus i Stockholm, är Årets Bagare 2019 och tillika Svensk Mästare för professionella bagare.

Alexander Pelli, som arbetar på Bageri Petrus i Stockholm, stod som segrare när finalen i Årets Bagare 2019 avgjordes i Göteborg. Han blev även Svensk Mästare för professionella bagare

Alexander Pelli bakade bland annat bullar skapade av kavlad deg, fyllda med bergamottkräm och toppade med nougatinedekor och apelsinblomssockerlag. Även ett fullkornsrikt surdegsbröd på dinkel, råg och vete fanns bland tävlingsbidragen. Stoltast var Alexander över sina klassiska croissanter och innovativa bullar. Den välmeriterade juryn bedömde bakverken utefter såväl utseende, teknik och smak som kreativ höjd.

Juryns motivering lyder:
Med en innovativ inställning till bagaryrket skapar årets vinnare en ny dimension, en fusion mellan bageri och konst, där bullen blir till en dessert och de djupa och balanserade smakerna leker sin väg till juryns hjärtan. Vinnaren har kanaliserat sin höga energi till ett fokuserat arbete under hela tävlingen och samtidigt utnyttjat tiden till att låta smakerna i brödet utvecklas. Med sin hantverksskicklighet och exceptionella känsla för smak har vinnaren i Årets Bagare 2019 tagit tävlingen till ett steg över toppklass.”

Förutom äran vinner Alexander Pelli 40 000 kronor samt en Varimixers Teddy till ett värde av 10 000 kronor.

Martin Lundell, VD i branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen, säger att han är mycket imponerad av Alexander Pelli:

”Att prestera på en så hög nivå i en ny miljö, framför publik och samtidigt vara under tidspress är en utmaning få klarar av. Att då se vinnaren leverera helt nya former av bakverk i ett perfekt utförande har varit otroligt roligt att se. Jag är mycket imponerad. Alexander Pelli kommer att inspirera hela branschen med sina bullar som har skapats utifrån klassiska bakverk och lyfts med helt nya kombinationer. Sverige bevisar återigen att vi har bagare av absolut världsklass.”

De sex finalisterna hade sex timmar på sig att baka totalt 160 bakverk vardera. Årets hemliga moment var att baka knäckebröd, vilket resulterade i många nya smakvarianter, som dinkelknäcke med polenta och anis och rödbetsknäcke med citron.

På andra plats kom Paul Florian Ficard som jobbar på Björns Konditori i Vellinge. Montadar Kanbar från Bullar & Bröd i Stockholm tog hem en tredjeplacering.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Ökat fokus på Nyckelhålsmärkta produkter

Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen gör en gemensam satsning på att lyfta fram Nyckelhålsmärkningen under januari.
Skärmavbild 2025-01-17 kl. 11.03.18

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc

Kampanj ska öka konsumtionen av svenska ägg

Svenska Ägg inleder en flerårig marknadssatsning. Visionen är att alla som bor i Sverige ska äta minst ett ägg om dagen – och det ska vara svenskt.
Marie L Hogstadius

De kan vinna årets Sjömatspris

Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är finalister till Sjömatspriset 2025 som delas ut under Nordic Seafood Summit.
Nominerade_sjomatspriset