Ny reningsteknik i Halmstad sänker HKScans klimatavtryck

PUBLICERAD: 13 mars 2019
UPPDATERAD: 21 februari

På kallröktfabriken i Halmstad produceras bland annat Scans Läckökorv.

HKScan investerar i en ny reningsanläggning i kallröktfabriken i Halmstad som beräknas sänka koldioxidutsläppen med cirka 80 procent. 

På kallröktfabriken i Halmstad produceras HKScans kallrökta korvar och smörgåsmat. Tidigare har röken från rökningen av produkterna renats via en gaspanna, men med den nya anläggningen möjliggörs rengöring via kolfilter. Enligt en energikartläggning kan detta ge en minskad förbrukning av naturgas på 80 procent, vilket motsvarar drygt 600 ton koldioxid per år. Installationen av den nya reningsanläggningen genomfördes under januari och investeringen uppgår till drygt två miljoner kronor.

”Det känns oerhört bra att se den nya reningsanläggningen på plats. Genom den här investeringen har vi tagit ytterligare ett steg mot vårt mål att minska vårt klimatavtryck med 95 procent till 2030. Med relativt små medel har vi kunnat göra vår reningsanläggning betydligt mer resurseffektiv. Det här blir ett tydligt exempel på hur vi arbetar med hållbarhet i varje led hos oss”, säger Maria Larsson, Director Quality & CR Sweden.

Under de senaste åren har HKScan gjort flera investeringar för att minska sitt svenska klimatavtryck med 95 procent till år 2030. Här ingår utsläpp från produktionsanläggningar, tjänsteresor samt djurtransporter. Bolaget har även tagit bort all svart plast i sina förpackningar och flera av förpackningarna har fått en ny design som ska förlänga produkternas hållbarhet och öka möjligheten till återvinning. HKScans anläggning i Kristianstad har genomgått en renovering och ombyggnation, som bland annat minskar energi- och vattenanvändning, och på anläggningen i Linköping installeras under mars ett antal nya och energieffektiva rökskåp.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Rött ljus för Östersjöströmming och torsk från Barents hav

Strömmingen i Östersjön får rött ljus i WWF:s Fiskguiden 2023 på grund av överfiske och krympande bestånd.
fiskguiden

Bryggkaffet favorit hos 7-Elevens kaffekunder

7-Eleven har kartlagt svenska storstadsbors kaffekonsumtion inför den internationella kaffedagen den 1 oktober.
7-Eleven bild

Nudging-projekt på Ica ska få fler att välja ekologiskt

Under oktober kommer ett antal Ica-butiker att jobba med så kallad nudging för att få kunderna att välja ekologiskt.
nudging

Fyra färdiga plockbrickor från Ridderheims

Ridderheims utvecklar sitt plockmatskoncept med färdiga plockbrickor i fyra smaker.
Unknown