Fazer investerar i produktion av xylitol av havreskal

PUBLICERAD: 7 mars 2019
UPPDATERAD: 21 februari


Fazer investerar cirka 400 miljoner kronor i en ny anläggning i Lahti, som ska utvinna sötningsmedlet xylitol ur havreskal.

Xylitolmarknaden växer och Fazer siktar på att bli enda tillverkare av xylitol från växtbaserad råvara av finskt ursprung.

”Vi tror att xylitol från växtbaserad nordisk råvara skapar stort intresse hos kunder i norra Europa, ja till och med globalt. Här har vi nu en innovation inom cirkulär ekonomi och som med patenterad teknologi erbjuder konsumenten hälsosamma val. Det glädjer mig att möjligheten finns att längre fram även kunna tillvarata havreskalen från vår kvarn i Lidköping i denna produktion.”, säger Mats Liedholm, VD Fazer Sverige.

Att producera xylitol från havreskal är en helt ny innovativ teknologi. Hittills har man till stor del använt havreskal inom energiproduktion.

Xylitolanläggningen byggs bredvid Fazers havrekvarn i Lahti och blir den första xylitolfabriken i världen som integreras bakåt i produktionskedjan. Fabriken kommer att producera många olika former av xylitol för livsmedels-, kosmetik- och läkemedelsindustrin.

Xylitolfabriken kommer att höra till affärsområdet Fazer Lifestyle Foods.

Snabbfakta om xylitol:

• Xylitol är ett sötningsmedel framställt ur xylos som finns i vissa träd och växter, till exempel björk, bok, majs och bär.

• Industriell produktion av xylitol är en finländsk innovation, som startade i Finland 1975.

• Populäraste xylitolprodukter är tuggummi och pastiller.

• Xylitol har lägre kaloriinnehåll än socker men är lika sött.

• Xylitol har ett hälsopåstående godkänt av EFSA.

• Daglig användning av xylitol för att minska risken för karies rekommenderas av många tandläkarförbund världen över.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210