Det råder akut brist på havre. Orsaken är rekordlåga skördar till följd av sommarens torka, samtidigt som efterfrågan på växtbaserade produkter ökar. Nu söker Oatly tillsammans med forskare från SLU efter lantbrukare, som inom ramen för ett EU-finansierat projekt, vill ställa om till att odla en större andel grödor för humankonsumtion.
”Efter torkan har Sverige gått från att vara en exportör till att bli en importör av havre. Konsumenter är dessutom i full gång att ställa om sin livsmedelskonsumtion till mer hållbara alternativ så livsmedelsindustrin och jordbruket behöver ta ledningen. Vi önskar att fler bönder ska odla grödor för humankonsumtion, de är nyckelpersoner för att vi ska kunna rädda klimatet, säger Carina Tollmar, hållbarhetschef på Oatly.
I en undersökning som Novus har utfört på uppdrag av Oatly uppger 53 procent av de svenska bönderna att de odlar grödor för humankonsumtion. Av dessa kan drygt hälften tänka sig att öka den delen av sitt lantbruk framöver. Samtidigt tycker 81 procent av bönderna att det är viktigt att driva ett jordbruk med lågt klimatavtryck.
Adam Arnesson på Jannelunds Gård utanför Örebro (bilden) driver sin gård med visionen om att skapa framtidens hållbara lantbruk.
”Att minska på djurhållningen och öka odlingen av grödor för humankonsumtion är vägen framåt – både för klimatet och jordbruket. Därför är det viktigt att lyfta bönders betydelse och att vi blir fler lantbrukare som odlar grödor för humankonsumtion. Jag har gjort en omställning, halverat vårt klimatavtryck och dubblat vår matproduktion – med bibehållen biologisk mångfald och öppna landskap”, säger Adam Arnesson.
Han är också huvudperson i Bonde söker Bönder, ett EU-finansierat projekt där Oatly tillsammans med SLU söker svenska lantbrukare som vill öka sin produktion av grödor för humankonsumtion. Projektet handlar om att hitta en modell, där animalieproduktion kan kombineras med ökad odling av vegetabilier. Utgångspunkten är mer mat med mindre klimatpåverkan. Grunden i omställningen mot en mer hållbar gård handlar om att utnyttja mer av marken för odling av vegetabiliska livsmedel istället för foder.