Äpplen för must och cider tas fram av SLU-forskare

PUBLICERAD: 4 februari 2019
UPPDATERAD: 21 februari


Nu satsar forskare inom SLU Grogrund på att ta fram svenska äppelsorter som lämpar sig speciellt för must- och cidertillverkning. Dessa egenskaper finns inte hos dagens svenskförädlade äpplen

Förädling av svenska äpplen för framtidens konsumenter samt svenska äpplen för must- och ciderproduktion är aktuella frågor inom SLU Grogrund.

”Vi har under hösten 2018 satsat pengar på två delprojekt inom programmet Framtidens äpple. Det ena projektet syftar till att förädla fram svenska äpplen som är särskilt lämpade för must- och cidertillverkning. Det andra syftar till att via genomiskt detektivarbete hitta egenskaper och metoder för att accelerera framtagandet av nya äpplesorter som passar den svenska konsumenten. Båda projekten utförs av akademi och näringsliv i samverkan”, säger professor Eva Johansson, programchef för SLU Grogrund, i ett pressmeddelande.

Kimmo Rumpunen är ansvarig för den svenska äppelförädlingen vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. 

”Mustäpplen ska vara icke-oxiderande, ha en kraftfull arom och bra balans mellan socker och syra medan cideräpplen ska vara bittersöta. Dessa egenskaper finns inte hos dagens svenskförädlade äpplen”, säger Kimmo Rumpunen.

”De flesta utländska cideräppelsorter är sjukdomsbenägna och mognar för sent för att kunna odlas i Sverige och vi behöver därför nya svenska klimatanpassade sorter.” 

För att lyckas med målsättningen, både vad gäller must- och cideräpplen, men även framtidens äpplen för direkt konsumtion, behövs en effektivisering av förädlingen.

”Vi vill tillvarata de allra bästa egenskaperna och sammanfoga dem i framtidens äpple. För att lyckas med detta behöver vi hållbara förädlingsmetoder, moderna tekniker samt tillgång till bra äppelmaterial, säger forskaren Larisa Gustavsson

I samband med starten av SLU Grogrund lades den strategiska planen för Framtidens Äpple, som syftar till en fortsatt framgångsrik äppelförädling i Sverige för att kunna tillhandahålla svenska äpplen för konsumenter i butik, för must- och ciderproducenter samt äppelträd för hemträdgårdar och yrkesodlare i hela landet.

Äpple är den frukt som odlas allra mest i Sverige i dag, cirka 25.000 ton om året, enligt Jordbruksverket. Det är också en av de frukter som ligger i topp vad gäller konsumtion, med 12,3 kilo färska frukter per person.

 

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.