Två studenter vid Örebro universitet ska under våren ta fram en app, som forskare, kockar och andra i livsmedelsbranschen ska kunna använda för att bedöma och kvalitetssäkra smaken på mat.
Emma Pettersson och Lukas Lindgren på Systemvetenskapliga programmet vid Örebro universitet kommer under våren att samarbeta med IT-företaget Knowit för att bygga en app som ska kunna användas för att bedöma egenskaper som till exempel smak, konsistens, känsla och utseende på olika typer av mat och livsmedel. Tanken är att appen ska fungera i läsplattor, mobiltelefoner och dator.
De jobbar på uppdrag åt bland annat Magnus Westling, doktorand i måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet, som forskar på sensorik och idag använder olika metoder som pappersenkäter eller enklare webbformulär för att låta försökspersoner beskriva mat.
”Det skulle vara fantastiskt om vi kunde genomföra våra enkäter med ett digitalt verktyg som är användarvänligt för konsumenterna och gärna också kunna statistiskt analysera samt presentera resultatet i anslutning till undersökningen”, säger Magnus Westling.
Andra uppdragsgivare är Anders Johnson, Rejmes Restaurang, och Helens Glutenfria.
”Våra kunder vill ha mindre fett och socker och färre tillsatser och därför jobbar vi mycket med att ta fram nya produkter i vårt bageri. Men hur vet man att det är gott”, säger Emil Wallin, säljare på Helens Glutenfria.
Samordnare för projektet är Annika Grälls, profilområdesansvarig för Mat och Måltid på Alfred Nobel Science Park.
”Det är spännande att se processen, från en idé till input från kravställarna, IT-konsulterna och studenterna, till utvecklandet av appen och dess funktionalitet, så att den inkluderar offentlig måltid, produktutveckling och spetsgastronomi. För inte tala om engagemanget hos samtliga för att skapa så bra resultat som möjligt”, säger Annika Grälls.